Mainos

Uusi Palme-paljastus: "Poliisi tilasi murhan minulta"

Ruotsissa kohistaan jälleen uudesta käänteestä entisen pääministerin Olof Palmen murhajutussa. Johan-niminen yritysjohtaja ja aseasiantuntija kertoo Aftonbladet-lehdelle, että häntä pyydettiin ampumaan Palme viisi kuukautta ennen murhaa, joka tapahtui lähes 27 vuotta sitten.

Pyynnön esitti Tukholman Norrmalmilla työskentelevä poliisi, joka tunnetaan lehden mukaan äärioikeistolaisista ajatuksistaan. Johan kertoo nyt olevansa valmis paljastamaan poliisin nimen Palme-ryhmän tutkijoille, jos sitä häneltä pyydetään.

Tutkijat eivät alun perin ottaneet Johanin väitettä vakavasti. Nyt oikeusoppineet vaativat poliisia selvittämään tietoja. Johanin kertomus herättää huomiota, niin kuin Palme-jutun uudet käänteet aina. Asiantuntijat ovat suhtautuneet uusiin tietoihin varauksella.

– Palmen murhan ratkaisuun johtavasta vihjeestä luvattiin aikoinaan 50 miljoonan kruunun palkkio. Miksi Johan olisi jättänyt asian silloin sikseen ja palaisi siihen vasta nyt, kysyy Tukholman-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Tutkinnassa on aiemminkin ollut esillä poliisin mahdollinen osallisuus.

Äärioikeistolainen klikki

Vuosien varrella on toistunut myös väite äärioikeistolaisista voimista Ruotsin turvallisuuspoliisin ja sotilastiedustelun johdossa. Palme oli vasemmistodemari, joka ajoi muun muassa ydinaseetonta pohjolaa ja suhtautui kylmäkiskoisesti näihin piireihin. Salamurhahankkeen motiivia on etsitty näistä ristiriidoista.

– On nähty, että näillä henkilöillä olisi voinut olla halua päästä eroon Palmesta henkilökohtaisen vihan takia. Motiiveja ja teorioita voi tietysti arvuutella loputtomasti, Lumikero sanoo.

Virallisesti Palmen murhaajaa eikä teon motiivia tiedetä vieläkään. Palmen lesken Lisbet Palmentodistuksen mukaan murhaaja oli Christer Pettersson. Hänet tuomittiin elinkautiseen käräjäoikeudessa, mutta Svean hovioikeus vapautti Petterssonin todisteluketjun teknisen virheen takia. Päihdeongelmainen Pettersson kuoli vuonna 2004.

Murha-ase pysyy kateissa

Lisää päänvaivaa poliisille aiheuttavat useat henkilöt, jotka ovat tunnustaneet murhan. Ruotsin poliisin Palme-ryhmälle on kertynyt vuosien varrella pitkälti yli sata tunnustusta.

Pelkkä tunnustus ei riitä murhatuomioon, vaan lisäksi vaaditaan teknisiä todisteita. Esimerkiksi murha-asetta ei ole löydetty.

Ruotsissa uskotaan yleisesti, ettei Palmen murhaa saada koskaan selvitettyä, vaikka tutkinta jatkuu. Palme ammuttiin Tukholmassa Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa 28. helmikuuta 1986.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.