Mainos

Uusi palkkausjärjestelmä suututtaa yliopistoissa

Yliopistojen työntekijät ovat nousemassa barrikadeille uutta palkkausjärjestelmää vastaan. Yksi professori on jo eronnut laitoksensa johdosta ja monet suunnittelevat myös eroa professoriliitosta, joka oli mukana opetusministeriön kanssa suunnittelemassa uudistusta.

Uusi palkkausjärjestelmä on tulossa koko valtionhallinnon alalle, mutta yliopistojen työntekijät eivät näe uudistuksessa mitään hyvää. Helsingin yliopiston kv-oikeuden professorin Heikki Patomäen mitta on tullut nyt täyteen. Hän eroaa valtio-opin laitoksen johdosta ja kehottaa muitakin kapinaan. Syynä on valtion sanelema uusi palkkausjärjestelmä.

- Se sotii perustavia akateemisia instituutioita ja arvoja vastaan, Patomäki sanoo.

Kyse ei ole vain rahasta. Professorien mielestä uhattuna on koko yliopiston perustehtävä ja akateeminen vapaus.

- Ylhäältäpäin puuttuminen koskee myös työn sisältöä. Ensimmäistä kertaa tutkijat, professorit ja lehtorit eivät voi enää itse päättää, mitä ne tutkivat ja opettaa omaehtoisesti, sanoo Patomäki.

Helsingin yliopistossa on 7500 työntekijää, jotka kaikki käyvät nyt kehityskeskusteluissa. Palkkaluokat katoavat ja tilalle tulee vaativuustasopisteytys. Arvostelijoiden mielestä valtiovalta on huijannut heitä lupaamalla palkankorotuksia, jotka eivät riitä edes uuden palkkausjärjestelmän byrokratian hoitoon, saati sitten lisäisivät käytettävissä olevaa pottia.

- Päinvastoin, osa tästä vastuusta on sälytetty laitosten niskoille ja laitokset, jotka ovat nyt tulosvastuussa omasta budjetistaan ovat monesti tiukoilla. Monet ovat joutuneet jättämään virkoja täyttämättä, koska niillä ei ole varaa maksaa ihmisten palkkoja, Patomäki sanoo.

- Kyllä tässä on kritiikin aihetta, Helsingin yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto myöntää.

- Yliopistothan joutuvat hyväksymään ne ehdot, jotka valtion työmarkkinalaitos ja opetusministeriö ja henkilöstöjärjestöt tekevät. Me olemme siinä vähän hankalassa välikädessä.

Uudistuksen takana on ensi kädessä opetusministeriö.

- Varmaan tämäkin järjestelmä tulee muuttumaan ajan oloon, kun nähdään mitä vaikutuksia sillä on. Nyt viedään loppuun tämä vaihe, jossa siirrytään tähän uuteen palkkausjärjestelmään, sanoo opetusneuvos Juhani Dammert.

Professorit harkitsevat eroa professoriliitostaan ja suunnittelevat oman uuden liiton perustamista. Äärimmäisenä vaihtoehtona vilautellaan lakkoa touko-kesäkuussa, jolloin yliopistojen pääsykokeet jäisivät pitämättä.

Nettiadressiin kertyy hetki hetkeltä enemmän palkkausjärjestelmän vastustajien nimiä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.