Uusi oikeistopuolue menestyi Hampurissa

Turvallisuuden vaaliteemakseen nostanut uusi oikeistopopulistinen puolue on menestynyt hyvin Hampurin osavaltiovaaleissa Saksassa.

Ensimmäisten tulosarvioiden mukaan hallitseva sosiaalidemokraattien ja vihreiden koalitio näytti menettävän enemmistönsä Hampurissa.

Oikeusvaltion offensiivi -puolue oli ovensuukyselyjen perusteella saamassa 17 prosenttia äänistä vaaleissa. Kristillisdemokraattien kannatus näytti sen sijaan laskevan hieman.

Hampuria 44 vuotta hallinneet sosiaalidemokraatit (SPD) kasvattivat ovensuukyselyiden mukaan hieman kannatustaan 37,5 prosenttiin. Sen hallituskumppani vihreät sen sijaan oli menettämässä kannatustaan viiden prosenttiyksikön verran.

Vapaat demokraatit olivat juuri ja juuri yltämässä yli viiden prosentin äänikynnyksen.

Äänestäjät kävivät vilkkaasti uurnilla osavaltiovaaleissa, joissa keskusta-oikeistolainen liittouma tavoitteli voittoa sosiaalidemokraateista ja vihreistä.

Uuden oikeistopopulistisen puolueen saama suuri kannatus näytti kääntävän tilanteen oikeiston eduksi.

Mielipidekyselyjen mukaan ryhmittymien kannatus oli ennen vaaleja melko tasaväkistä.

Sosiaalidemokraattien kannatus väheni viime vaaleissa vuonna 1977 36,2 prosenttiin. Vihreiden kannatus oli viime vaaleissa 13,9 prosenttia. Kristillisdemokraatit (CDU) lisäsivät kannatustaan vuoden 1977 vaaleissa ja saivat tuolloin 30,7 prosenttia äänistä.

Tuomari Armoton

Perinteisten puolueiden haastajana näissä vaaleissa oli tuomari Ronald Schillin perustama Oikeusvaltion offensiivi -puolue. Se keskittyi vaalikamppailun aikana valtion sisäiseen turvallisuuteen ja pakotti myös muut puolueet painottamaan turvallisuutta kampanjoissaan.

Viime vaaleissa Schillin puoluetta ei vielä ollut.

-Me vähennämme rikollisuuden, erityisesti väkivaltarikollisuuden puoleen, lupasi Schill Saksan televisiossa.

Tiedotusvälineissä hänet on ristitty "Tuomari Armottomaksi".

Yhdysvalloissa tehtyjen terroristi-iskujen vaikutuksia vaaleihin odotettiin jännityksellä. Jotkut tarkkailijat arvioivat, että äänestäjät antaisivat äänensä pikemminkin suurille puolueille kuin pienille.

Lue myös:

    Uusimmat