Mainos

Uusi Nobel-kirjailija saadaan torstaina

Ruotsin akatemia on ilmoittanut, että Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja julkistetaan torstaina. Kirjallisuuspalkinnon saaja on yleensä ilmoitettu ennen muita Nobel-palkintoja, mutta tänä vuonna tuo perinne murtui.

Nobel

Lääketieteen, fysiikan ja kemian sekä talouden Nobel-palkintojen saajat ovat selvillä jo ennen torstaita. Rauhanpalkinnon saaja ilmoitetaan perjantaina Oslossa. Syyn kirjallisuuden palkinnon julkistamisen lykkääntymiseen on arveltu johtuvan Akatemian viime hetkiin pitkittyneestä, tämänvuotista palkittavaa koskevasta kiistelystä. Ruotsin akatemian pääsihteeri Horance Engdahl on tosin kiistänyt tiedot erimielisyyksistä. Hän on kertonut valintaprosessin sujuneen täysin normaalisti. Jos valinnassa päädytään kahteen tai kolmeen tasavahvaan ehdokkaaseen, joudutaan kandidaateista keskustelemaan ja äänestämään uudelleen.

Keskustelut ja äänestykset ovat kuitenkin tältä vuodelta ohi. Akatemian jäsenet joutuvat nyt tiukasti varjelemaan uuden Nobel-kirjailijan nimeä julkisuudelta torstai-iltapäivään saakka. Maineeltaan ja rahalliselta arvoltaan korkeimman kirjallisen palkinnon tämänkertaista saajaa on jälleen arvuuteltu kirjallisuuspiireissä kautta maailman. Ruotsin akatemia korostaa aina, etteivät mm. politiikka, kieli tai sukupuoli vaikuta valintaan. Silti tämänvuotisissa veikkailuissa on otettu huomioon, että viisi viime kertaa palkinto on tullut Eurooppaan.

Vuodesta 1995 alkaen palkinnon ovat saaneet irlantilainen runoilija Seamus Heany, puolalainen runoilija Wislawa Szymborska, italialainen näytelmäkirjailija Dario Fo, portugalilainen kirjailija Jos Saramago sekä viime vuonna saksalainen Günter Grass. Ennen heitä palkinnon sai japanilainen Kenzaburo Oe.

Eurooppaan vai ei?

Esimerkiksi ruotsalainen kustantaja Jonas Ellerström ei usko eurooppalaisen kirjailijan mahdollisuuksiin. Hän arvelee vahvoiksi ehdokkaiksi kiinalaisrunoilija Bei Daoa ja intialaista kirjailijaa Raja Raoa. Jo pitkään Nobel-veikkailuissa mukana ovat olleet muiden muassa perulainen Mario Vargas Llosa, israelilainen
Amos Oz, nigerialainen Ben Okri ja somalialainen Nuruddin Farah.

Pohjoisamerikkalaisista ehdokkaista spekulaatioissa vahvoilla ovat jo monena vuonna olleet yhdysvaltalaiset John Ashbery ja Philip Roth sekä kanadalaiset Margaret Atwood ja Alice Munro. Akatemia on kuitenkin tehnyt ennenkin yllätyksellisiä ratkaisuja. Jos palkinto annetaan jo kuudetta kertaa peräkkäin eurooppalaiselle kirjailijalle, on mahdollisia palkinnon saajia valtaisa määrä. Eurooppalaislistalla ovat ainakin belgialainen Hugo Klaus ja hollantilainen Cees Nooteboom. Nobel saattaa myös tulla Suomen naapuriin, sillä virolainen Jaan Kross keikkuu listoilla, samoin ruotsalainen runoilija Tomas Tranströmer. Myös Astrid Lindgrenillä on lämpimät puolestapuhujansa.

Yksi eurooppalaisista Nobel-kandidaateista on Suomessa torstaina. Unkarilainen Peter Nadas vierailee Suomessa tällä viikolla läpimurtoromaaninsa Erään sukuromaanin loppu suomentamisen johdosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.