Mainos

Uusi meteoriittikraatteri löytyi Taivalkoskelta

Suomessa löytyi kahdeksas meteoriittikraatteri Taivalkoskelta. Meteoriittien iskeytymisestä johtuvia kuoppia voi löytyä Suomesta vielä paljon lisää.

Tätä Taivalkosken Saarijärveä on tutkittu jo 60 vuotta harvinaisen savikiviesiintymän vuoksi. Kymmenen vuotta sitten alettiin epäillä, voisiko esiintymän taustalta löytyä meteoriittikraatteri. Nyt epäilykset ovat vahvistyneet todeksi, Suomen kahdeksas löydettymeteoriittikuoppa on tässä järvessä.
Kraatterin halkaisija on noin puolitoista kilometriä ja sen ikä on fossiiliajoitusten perusteella ainakin 600 miljoonaa vuotta Todennäköisesti kraatteri on kuitenkin vielä vanhempi.

Saarijärven osoittaminen meteoriittikraatteriksi perustuu kairaukseen, josta saatujen kivien kvartsirakeista löydettiin mikroskooppisia jälkiä meteoriitin iskusta. Myös muut mittaukset tukevat tätä käsitystä.
Maapallolta on löytynyt toistaiseksi 170 meteoriittikraatteria, jotka ovat todistettavasti syntyneet meteoriitin, asteroidin tai komeetan iskeytyesssä kosmisella nopeudella planeettamme pintaan. Suomesta on löytynyt tällä vuosikymmenellä viisi kraatteria aiemmin löydettyjen kolmen lisäksi.
Kraattereita voi löytyä Suomesta lisää vielä hyvinkin paljon, tällä hetkellä parikymmentä mahdollista kraatteria on paikallistettu.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.