Mainos

Uusi merikaapeli yhdistää Suomen ja Viron sähkömarkkinoita

Suomen ja Viron välille rakennettava uusi merikaapeli yhdistää Baltian maat entistä tiivimmin mukaan Pohjoismaiden sähkömarkkinoille.

EstLink 2 -kaapelin toinen pää vedettiin tänään aamulla maihin Porvoon Nikuvikenin edustalla.

Uusi Suomenlahden pohjaan laskettava 650 megawatin merikaapeli nostaa sähkönsiirron kapasiteetin Suomen ja Viron välillä uudelle tasolle. EstLink 2 -kaapeli yhdistääkin ei vain Viroa, vaan kaikki Baltian maat todenteolla mukaan pohjoismaisille markkinoille.

– Tällä hetkellä se varmaan siirtäisi sähköä Pohjoismaista kohti Baltianmaita, kun meillä on erittäin halpa sähkönhinta. Joskus se tulee tapahtumaan sitten toiseen suntaan. Markkinaehtosesti aina sen mukaisesti, että sähkö siirtyy aina halvemmalta alueelta kalliimmalle alueelle, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen selventää.

Eurooppalaisittainkin keskeisen hankkeen 320 miljoonan rahoituksesta vajaa kolmannes tulee EU:lta ja loput jaetaan tasan suomalaisen Fingridin ja virolaisen Eleringin kesken.

Tuhti kaapeli

Uutta kaapelia asennetaan mereen tarkoitusta varten suunnitellusta laivasta. Asennustahti on hyvissä olosuhteissa noin 15 metriä minuutissa.

Metri kaapelia painaa 76 kiloa ja yhdellä kerällä sitä on noin 75 kilometriä. Näin ollen laivalle kerityn kerän paino nousee liki 6000 tonniin.

– Ensimmäinen pätkä on jo asennettu meren pohjaan Virosta keskelle ja nyt lähdetään täältä Suomen päästä liikkeelle, hankkeen projektipäällikkö Risto Ryynänen kertoo.

Siirtokapasiteettia 650 megawatin kaapelilla on rutkasti, vaikka vain 15 senttimetrin koko saattaakin hämätä.

– Kaapelia pitkin voisi kuljettaa tommosen yhden Loviisan ydinvoimayksikön verran sähköä suuntaan jos toiseen, Jukka Ruusunen vertaa.

Katso Antti Mälkösen juttu (Seitsemän uutiset 25.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.