Mainos

Uusi masennuslääke markkinoille

Uuden sukupolven masennuslääke, jonka vaikuttava aine on mirtatsapiini on tullut markkinoille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se on tehokas sairaala- ja avohoidossa käytettynä. Hoitoa vaativaan masennukseen sairastuu joka viides aikuinen.

Dosentti Christer Strömberg sanoi, että uuden sukupolven masennuslääke lievittää myös masennuspotilaiden unihäiriöitä ja ahdistuneisuutta. Uusi lääke poikkeaa muista masennuslääkkeistä, sillä se salpaa tiettyjä aivojen adrenergisia respetoreita, jolloin noradrenaliinin ja serotoniinin vapautuminen keskushermostosta voimistuu. Strömberg totesi, että uuden lääkkeen parantava vaikutus saattaa vähentää masennuspotilaiden pitkäaikaista ja runsasta unilääkkeiden käyttöä.

Noin kymmenen prosenttia väestöstä käyttää yli puolet terveyspalveluista. Osa heistä on somatisoivia potilaita. He kokevat somaattisia oireita kuten selkäsärkyä, sydänoireita ja vatsavaivoja. Somatisoivista potilaista ei löydy lääketieteellisissä tutkimuksissa ruumiillista vikaa, sillä syy on psykiatrinen häiriö, tavallisimmin masennus ja siihen usein liittyvä ahdistuneisuus.

Professori Hasse Karlssonin johtamassa tutkimusryhmässä Turun yliopiston psykiatrian klinikalla on vuosia tutkittu somatisaatiota. Apuna on käytetty potilaiden aivojen PET- ja magneettikuvauksia, neuropsykologisia testejä, potilaan elämäntilanteen ja psyykkisen tilan sekä sairauskäsityksen kartoituksia. Tarkoituksena on selvittää somatisaation syitä eri muotoja ja ennusteeseen vaikuttavia seikkoja. Somatisaation on todettu liittyvän läheisesti depressioon eli vaikeaan masennukseen ja dysthymiaan eli pitkäaikaiseen masennukseen.

Masennussairaudet ovat niin yleisiä, että niistä on tullut suomalaisille jo kansantaloudellinen ongelma, ja hoitoa vaativaan masennukseen sairastuu joka viides aikuinen. Sairauden varhainen tunnistaminen on tärkeää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.