Mainos

Uusi laki korjaa osan rahankeräysten epäkohdista

Syöpäjärjestöt moittivat viranomaisia hitaasta puuttumisesta rahankeräyksen porsaanreikiin. Keväällä eduskuntaan tuleva uusi rahankeräyslaki korjannee osan epäkohdista, mutta ei suinkaan kaikkia.

Syöpäsairaiden tuki ry kertoo käyttävänsä varansa syöpäsairaiden hyväksi. Yhdistyksen puheenjohtaja kuitenkin karttelee julkisuutta. Kymmenettuhannet suomalaiset ovat hyvässä uskossa tukeneet yhdistystä, mutta sen lähes miljoonan euron liikevaihdosta liikeni syöpäpotilaille vuonna 2003 vain runsas prosentti, kuten MTV:n uutisissa eilen kerrottiin.

Syöpäjärjestöt ovat evänneet yhdistyksen jäsenhakemuksen ja varoittaneet sen toiminnasta kahteen kertaan. Järjestöjen omat keinot on käytetty, eikä viranomaistenkaan toiminnasta ole ollut apua.

- Viranomaisetkin ovat olleet ehkä vähän ymmällään tällaisen keräämisen yhteydessä. Sen takia ei ole kovin jäsentyneitä toimia saatu aikaan. Poliisi esimerkiksi on moneen kertaan miettinyt asiaa, mutta ei ole nähny perustetta asiaan puuttumiselle. Myös kuluttajaviranomaiset katsoivat, että he eivät voi tähän toistaiseksi puuttua, kertoo Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.

Nyt poliisi tutkii Syöpäsairaiden tuen toimia epäiltynä rahankeräysrikoksena. Rahankeräyslaissa on kuitenkin porsaanreikiä, ja aiemmissa vastaavissa tapauksissa syytteet ovat kaatuneet. Tällä lainsäädännöllä keinovalikoima on rajoitettu, toteaa lainsäädäntöneuvos Kimmo Hakonen sisäministeriöstä.

- Viranomaisilla ei ole riittäviä toimivaltuuksia keskeyttää esimerkiksi tätä keräystä. Siitä voidaan kyllä jälkikäteen tehdä rikosilmoitus ja rikostutkinta, mutta tällä hetkellä ei ole vielä mahdollisuutta määrätä esimerkiksi väliaikaisia toimenpidekieltoja ja uhkasakkoja.

Uusi laki mahdollistanee esimerkiksi uhkasakot. Mutta jos rahaa kerätään tuotteilla kuten esimerkiksi kalentereita myymällä, viranomaisten valvontakeinot ovat vieläkin vähäisemmät. Eikä parannusta ole tulossa myöskään uudessa rahankeräyslaissa.

- Kaupankäynti on jo niin laaja kenttä, että siihen liittyy monenlaisia tilanteita. On niitä, joissa valtaosa tuotoista menee tai niiden väitetään menevän hyväntekeväisyyteen. Mutta on paljon myös markkinointikampanjoita, joissa vain pieni osa tuotosta ilmotetaankin menevän hyvätekeväisyyteen. Ja sen kaiken ottaminen luvanvaraiseksi on kyllä aika mahdoton tehtävä, Hakonen sanoo.

Tästä syystä myös Syöpäsairaiden tuki ry:n toiminta jatkuu. Vielä tänään yhdistykselle rahaa kerännyt yritys haki työvoimahallinnon verkkosivuilla palvelukseensa viittä myyjää.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.