Mainos

Uusi lahjontaepäily Afganistanissa

Pidätettyä sotilasvirkamiestä epäillään samasta lahjusjutusta kuin tulkkina toiminutta toista suomalaista rauhanturvaajaa.

Afganistanin lahjusepäilyistä on pidätetty myös toinen suomalainen rauhanturvaaja.

Rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista vahvisti tänään, että pidätettyä rauhanturvaajaa epäillään samasta lahjusjutusta kuin tulkkina toiminutta suomalaista sotilasvirkamiestä.

Pidätetty oli Töyrään mukaan mukana rakennusprojektien käsittelyssä.

Miesten epäillään vastaanottaneen muutamia kymmeniä tuhansia dollareita lahjuksina paikallisilta rakennusurakoitsijoilta. Urakoitsijat ovat olleet mukana suomalaisten jälleenrakennusprojektien kilpailuttamisessa.

KRP epäilee miehiä törkeästä lahjuksen ottamisesta. Töyrään mukaan rikosnimikkeessä on otettu huomioon yhtäältä kyseessä oleva melko suuri rahasumma ja toisaalta miesten asema rauhanturvaorganisaatiossa.

- Suomalaiset tekevät humanitaarista työtä Afganistanissa ja rakentavat omalta osaltaan yhteiskuntaa uudelleen. Jos joku paikka esimerkiksi peruskorjataan, niin se urakka kilpailutetaan, kuten missä tahansa ja joku paikallinen yrittäjä sen voittaa. Tällaisessa tilanteessa lahjusta epäillään saadun, Töyräs valottaa.

KRP tutkii rauhanturvaajien toimintaa parin viime vuoden ajalta. Toinen epäilty oli pidätettynä elokuussa, mutta hänet on laskettu vapaaksi.

Tutkinta valmistunee alkuvuodesta

Miehet työskentelivät Afganistanissa Nato-johtoisissa Isaf-joukoissa. Suomalaiset rauhanturvaajat osallistuvat lähinnä Pohjois-Afganistanin uudelleenrakentamiseen. Lisäksi heillä on yksikkö pääkaupungissa Kabulissa.

Kaikkiaan suomalaisia rauhanturvaajia on Isaf-joukoissa noin sata.

Kabulissa on parhaillaan kaksi KRP:n tutkijaa ja yksi puolustusvoimien tutkija selvittämässä tapausta. Matka on heidän osaltaan jo toinen. Tutkijoiden on määrä palata Suomeen parin viikon kuluttua. Töyräs ei kuitenkaan usko, että vyyhti tästä juuri laajenisi.

- Kaikki on mahdollista, mutta uskon, että meillä on nyt tämä kehä kasassa.

Töyräs arvioi, että jutun tutkinta valmistunee parin kuukauden kuluttua, tammikuun puolivälissä.

Törkeään lahjuksen ottamiseen syyllistynyt virkamies saa vähintään neljän kuukauden ja enintään neljän vuoden vankeusrangaistuksen. Lisäksi seurauksena on viraltapano.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.