Mainos

Uusi lääke lyhentää influenssaa parilla päivällä

Vuosittain ihmiskuntaa rasittavaa influenssaepidemiaa helpottamaan on kehitetty uusi lääke. Syksyn aikana markkinoille tuleva tsanamiviiri lyhentää sairauden kulkua keskimäärin 2,5 päivällä sekä vähentää oireita ja jälkitautien mahdollisuutta.

Uusi lääke estää viruksen leviämisen solusta toiseen. Se ei imeydy suolistossa, joten se annostellaan jauheannostelijalla astmalääkkeen tapaan, sanoo työterveyslääkäri Leif Lindberg. Influenssa kestää normaalisti 5-10 päivää, mutta ikävät jälkitaudit voivat pitkittää sairautta. Jälkitauteja ovat mm. poskiontelo-, korva- ja keuhkoputkentulehdus sekä keuhkokuume.

Apulaisprofessori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta katsoo, että tsanamiviiriä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevänä lääkkeenä influenssaepidemian lähestyessä. Hän suosittelee sitä esimerkiksi suomalaisille hiihtäjille ennen MM-kisoja.

Tsanamiviiri on Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtajan Reijo Pyhälän mukaan ensimmäinen influenssan hoitoon kehitetty täsmälääke. Viruksesta etsittiin heikkoa kohtaa, akilleen kantapäätä ja siihen rakennettiin molekyyli, joka pystyy estämään viruksen lisääntymistä, sanoo Pyhälä.

Influenssaa ehkäiseviä lääkkeitä on ollut saatavilla jo jonkin aikaa. Amantadiini suojaa 70 prosentin varmuudella influenssa A:ta vastaan, mutta ei tehoa B-virukseen. Tsanamiviirin on todettu tehoavan molempiin virustyyppeihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.