Mainos

Uusi kotitaloustyön tuki nihkeästi liikkeelle

Lokakuun alusta voimaan tullut kotitaloustyön tuki on Itä- ja Länsi-Suomen lääneissä lähtenyt nihkeästi liikkeelle. Vaikka tuki on houkutellut yrittäjiä, maksetun tuen määrä on kuitenkin jäänyt pieneksi. Yrittäjät haluavatkin patistella nyt kotitalouksia ottamaan hyödyn irti tuetuista kotitalouspalveluista.

Ns. piikavähennyksen parina syntynyt yritystuki koskee kotitalous-, hoiva-, hoito- tai remonttitöitä tekeviä yrityksiä ja yhteisöjä Itä- ja Länsi-Suomen lääneissä. Viime vuodelle rahaa yritysten tukemiseen oli varattu 25 miljoonaa markkaa, josta on tammikuun alun tietojen mukaan käytetty vain reilut 200 000 markkaa. Tuen piiriin oli vuodenvaihteeseen mennessä tullut 360 yritystä, joista suurin osa on 1-2 hengen pieniä firmoja. Yritysten palveluja käyttäneitä kotitalouksia oli reilut tuhat.
-Alunperin arveltiin, että tukeen joudutaan harkitsemaan muutoksia, jos rahat eivät riitä. Nyt muutoksia joudutaan tekemään ehkä siksi, että varatut rahat eivät kulu, selvittää vanhempi hallitussihteeri Päivi Kerminen työministeriöstä.

Mainoskampanja tulossa

Työministeriö aikoo järjestää vielä keväällä Länsi- ja Itä-Suomessa mainoskampanjan, jotta sekä yritykset että kotitaloudet saataisiin innostumaan asiasta. Tälle vuodelle yritysten tukemiseen on varattu 200 miljoonaa markkaa, jonka kuluminen näyttää epätodennäköiseltä.
-Kesällä katsomme asiaa vakavammin, jos mainoskampanjakaan ei tuota tulosta. Joudumme pohtimaan, onko tukijärjestelmä esimerkiksi liian byrokraattinen, ettei tukea sen takia uskalleta hakea, miettii Kerminen. Kerminen epäilee, että osa yrittäjistä on jo ehtinyt unohtaakin koko tuen.

Asian kääntöpuoli tulee yrittäjän suusta: -Kotitaloudet pitäisi nyt saada ymmärtämään, että tuetulta yrittäjältä voi saada kotitalouspalveluja edullisesti, sanoo yrittäjä Marja-Riitta Oksanen Marja-Riitan kotiapupalvelusta Varsinais-Suomesta. Oksanen on nostanut hintojaan, mutta silti kotitalous saa palveluja vielä reilulla 80 markalla tunti.
-Valtio maksaa lisäksi 33 markkaa tunnilta, joten oma tuntiansio jää samaan kuin silloin, kun veloitan työstäni muilta kuin kotitalouksilta.

Tukea Oksanen pitää sopivana eikä pidä hankalana myöskään tukeen liittyvää paperisotaa. Yritystuen vaikutusta kotitalouspalvelujen hintoihin ei tarkkaan tiedetä. Kuluttajavirasto on alustavasti kaavaillut, että hinnoista tehtäisiin vertaileva tutkimus, sillä tuen alkuperäisenä ideana oli nimenomaan laskea palvelujen hintoja.

Tuen toinen puoli vielä arvailujen varassa

Kotitaloustyön väliaikaisesta tukijärjestelmästä on olemassa oma laki, joka on voimassa ensi vuoden loppuun saakka. Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä kotitaloustyön teettämistä tuetaan myöntämällä verovähennys. Kotitaloudet saivat vähentää kotitaloustyöstä viime vuoden verotuksessa enintään 1250 markkaa; tämän vuoden vähennyksen maksimimäärä on 5000 markkaa. Verotoimistot ovat saaneet runsaasti kyselyjä vähennyksestä, mutta kotitaloudet eivät kuitenkaan varovaisten ennakkotietojen mukaan ole vielä ennättäneet sankoin joukoin vähennystä käyttämään.

Kotitalousvähennys voidaan ottaa jo ennakkoperinnässä huomioon, jos vähennykseen oikeuttavia kustannuksia on kertynyt kotitaloudelle 2000 markkaa. Veronmaksajien keskusliitto haluaa muistuttaa, että kotitalouksien on helpointa ostaa palvelu yrittäjältä, jolloin kotitalouden ei itse tarvitse ryhtyä työnantajaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.