Mainos

Uusi komissio sai EU-parlamentin tuen

Euroopan unionin parlamentti on vahvistanut tukensa uudelle, Romano Prodin johtamalle EU:n komissiolle. Parlamentin hyväksyminen sinetöitiin äänestyksessä luvuin 414-142 tänään iltapäivällä Strasbourgissa. Tyhjää äänesti 35 edustajaa.

Uuden komission toimikausi kestää runsaat viisi vuotta ja päättyy tammikuussa 2005. Suomalaisena komissaarina jatkaa Erkki Liikanen. Teollisuuskomissaarin salkun nyt saanut Liikanen hoiti edellisessä komissiossa budjetti- ja hallintoasioita. Samalla kun parlamentti hyväksyi uuden komission se vaati erillisessä kannanotossaan useita muutoksia, muun muassa suurempaa avoimuutta, komission toimintatapoihin.

Liikanen jatkaa komissaarina


Uutta komissiota johtava Prodi vakuutti vielä tänään parlamentille haluaan uudenlaiseen yhteistyöhön 626-jäsenisen parlamentin kanssa. Edellinen Jacques Santerin johtama komissio joutui eroamaan kesken toimikautensa, kun parlamentin alulle panemassa tutkimuksessa paljastui huomattava määrä moitittavaa ja myös suoranaisia väärinkäytöksiä.

Liikanen helpottunut

Suomen EU-komissaari Erkki Liikanen myönsi olevansa helpottunut, kun Jacques Santerin komission erosta alkanut pitkä juoksu päättyi muodollisesti. Maratonjuoksua harrastava Liikanen selviytyi prosessissa kunnialla. -Se on melkein vielä raskaampaa, kun ei voi kunnolla tehdä töitä kuin että olisi paljon tehtäviä, Liikanen sanoi Strasbourgissa.

Liikanen piti myös Suomen puheenjohtajuuden kannalta tapahtunutta harmillisena, koska monien asioiden käsittely on pahasti viivästynyt. Teollisuuskomissaariksi nimitetty Liikanen on yksi neljästä Jacques Santerin komission jäsenestä, jotka jatkavat Romano Prodin kokoonpanossa. Liikanen ei halua arvioida, onko uusi komissio poliittisesti edeltäjäänsä vahvempi. Hän kuitenkin pitäisi vahvistumista myönteisenä. -Prodilla ainakin on nyt hyvin vahva asema, Liikanen sanoi.

Liikasen mukaan parlamentin ja komission suhteet ovat vastaisuudessa entistä selkeämmät. Hän arvioi, että komissio tulee toiminnassaan ottamaan parlamentin paremmin huomioon kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Komissio Suomeen kuun lopulla

EU:n vastavalittu komissio vierailee unionin puheenjohtajamaana toimivassa Suomessa syyskuun lopulla. Komission jäsenet tulevat Helsinkiin 27. ja 28. syyskuuta. He tapaavat tasavallan presidentin sekä pääministerin ja Suomen hallituksen muut jäsenet.

Hallituksen ja komission tapaamisen tarkoituksena on keskustella Suomen puheenjohtajakauden tavoitteista ja niiden toteutumisesta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.