Mainos

Uusi kirjanpitotapa uhkaa metsäyhtiöitä

Metsäyhtiöitä uhkaavat jopa satojen miljoonien eurojen tappiot, jos uusi kansainvälinen tilinpäätösmalli muuttaa verotusta. Valtiovarainministeriön työryhmä pohtii nyt, onko yhtiöiden metsäomaisuuden arvonnousu verotettavaa tuloa.

Uudesta IFRS-kirjanpitotavasta uhkaa syntyä metsäyhtiöille satojen miljoonien eurojen tappiot. Se on samaa suuruusluokkaa kuin pitkittyneen työtaistelun aiheuttamat tappiot metsäteollisuudelle. Elinkeinoelämä vertaa tilannetta kohuttuun verouudistukseen vuosi sitten.

Jos metsäyhtiö on ostanut kauan sitten metsämaata esimerkiksi sadalla tuhannella eurolla ja sen käypä arvo on noussut esimerkiksi miljoonaan, pakottaa kirjanpito yhtiön kirjaamaan tilinpäätökseensä todellisen miljoonan euron arvon. Kysymys kuuluu, onko 900 000 euron arvonnousu verotettavaa tuloa, vaikka yhtiön kassaan ei ole kilahtanut yhtään oikeaa rahaa.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K Mattila vastustaa uutta kirjanpitomallia.

-Kyllä meidän kantamme on selvä, me vastustamme tällaisten realisoitumattomien tulojen verottamista, Mattila toteaa.

Asiaa selvittelee valtiovarainministeriön ylijohtajan Lasse Arvelan vetämä työryhmä. Elinkeinoelämä on ensi maanantaina ryhmän kuultavana.

Veromuutoksesta kärsisi pahiten UPM, jolla on omistuksessaan yhä paljon metsiä. Stora Enso on myynyt sekä Suomessa että Ruotsissa metsänsä yhtiöille, joista se omistaa vähemmistön. M-real on luopunut metsistään.

-Mielestäni olisi hyvä, että metsäyhtiöt omistaisivat vielä paljon metsiä. Mielestäni ne ovat vastuullisia metsänhoitajia. On tietysti ikävä asia, jos verotuksella tähän tehdään muutos, Mattila sanoo.

Kansainvälisille sijoittajille rakennettua IFRS-tilinpäätöstä ei ole otettu missään Euroopassa verotuksen pohjaksi.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 15.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.