Mainos

"Uusi kierros toiveikkaissa tunnelmissa"

Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Mike Moore sanoi torstaina Interlakenissa, että hän on varovaisen optimistinen mahdollisuuksista aloittaa uusi maailmankaupan neuvottelukierros WTO:n ministerikokouksessa Qatarissa marraskuussa.

Mooren mukaan kauppajärjestön neuvotteluilmapiiri on nyt huomattavasti parempi kuin kaksi vuotta sitten. Valmisteleviin neuvotteluihin ennen Dohan kokousta on käytettävissä enää muutama kuukausi. Mooren mukaan WTO:n jäsenmaat kokoontuvat heinäkuun lopulla kartoittamaan konkreettisen neuvottelutilanteen.

-Silloin ilmoitamme selkeästi, mitä asioita uuden kierroksen neuvotteluihin voidaan ottaa käynnissä olevien maatalous- ja palvelukaupan neuvottelujen lisäksi, Moore sanoi. Neuvottelujen asialistan on Mooren mukaan oltava riittävän laajapohjainen antamaan jotain kaikille jäsenmaille. Se ei kuitenkaan saa olla liian yksityiskohtainen, jotta asialistakeskustelu ei muuttuisi varsinaisiksi neuvotteluiksi.

-Voin kertoa, että yhdestä asiasta kauppaministerit ovat päässeet yksimielisyyteen. He haluavat, että Dohan neuvottelujen asialista on tasapainoinen. Hän muistutti, että monet maat ovat sitoutuneet laajapohjaisten kauppaneuvottelujen aloittamiseen Dohassa.

-Yhdysvallat ja Euroopan unioni esittivät voimakkaan vetoomuksen uuden kauppaneuvottelukierroksen aloittamiseksi huippukokouksessaan Göteborgissa. Tukensa uudelle kierrokselle ovat aiemmin antaneet OECD:n jäsenmaat ja APEC-maat, Moore mainitsi.

Vaikea kierros tulossa

Moore ei vähätellyt edessä olevia vaikeuksia. Heinäkuun lopun neuvotteluissa tarvitaan hänen mukaansa aiempaa enemmän johtajuutta, joustavuutta ja suurpiirteisyyttä, jotta kaikki WTO:n jäsenet kokevat hyötyvänsä neuvottelujen aloittamisesta.

-Jos heinäkuun tarkastelussa jatkuvat samat erimielisyydet kuin Seattlessa, niin neuvottelujen lopputuloskin on sama kuin Seattlessa, Moore varoitti. Hyvinvointia lisäävä kaupan vapautuminen ja taloudellinen kasvu voivat hänen mukaansa liiankin helposti kääntyä protektionismiksi ja talouden taantumaksi. Kaikki maat haluavat turvata itselleen pääsyn markkinoille ja tehdä sopimuksia. Jos se osoittautuu mahdottomaksi globaaleissa, laajapohjaisissa neuvotteluissa, ne turvautuvat muihin vaihtoehtoihin.

-On olemassa vaara, että monissa pääkaupungeissa huomio kääntyisi siinä tapauksessa alueellisiin kauppasopimuksiin. Ne saattavat toimia entistä avoimemman maailmantalouden rakennuspuina, mutta perusluonteeltaan alueelliset kauppasopimukset ovat syrjiviä, Moore huomautti. WTO:n pääjohtaja perusteli omaa optimismiaan Dohan kokouksen onnistumisesta sillä, että kauppajärjestön neuvotteluilmapiiri on parempi kuin muutama vuosi sitten.

-Talon ilmapiiri on kohentunut valtavasti. Olen havainnut rohkaisevia merkkejä joustavuudesta, vaikkakaan en vielä riittävästi. Mooren mukaan on myös selvä, että kaupan vapauttamista ja uutta neuvottelukierrosta puoltavat sekä taloudelliset syyt että kehitysmaiden markkinoille pääsyn turvaaminen.

-Vielä jäljellä olevien maatalous-, teollisuus- ja palvelukaupan esteiden alentaminen kolmanneksella kasvattaisi Michiganin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan maailmantuotetta 613 miljardia dollaria. Se vastaa yhtä Kanadaa. Kaikkien kaupan esteiden purkaminen kasvattaisi maailmantaloutta 1900 miljardia dollaria, mikä vastaa kahta Kiinaa, Moore sanoi.

Moore totesi lukujen olevan arvioita. Hänen mukaansa voidaan pitkään keskustella siitä, miten paljon kaupan esteiden purkaminen todella kasvattaa maailmantaloutta. Tutkimus toisensa jälkeen on kuitenkin antanut saman tuloksen, kaupan vapauttaminen tuo suuria etuja kaikille osapuolille kaikkialla maailmassa, hän huomautti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.