Mainos

Uusi keksintö vähentää koe-eläinten käyttöä

Uusi tutkimusmenetelmä säästää vuosittain 200 000 kanin hengen lääketutkimuksissa. Ihmisen solut korvaavat kanien käytön.

EU:n tukema tutkijaryhmä on kehittänyt uuden menetelmän, jolla voidaan korvata kanien käyttö lääketutkimuksessa. Eläinkokeiden sijasta lääkkeitä testaan jatkossa ihmisen verisolujen avulla. Uusi menetelmä säästää vuosittain 200 000 kanin hengen.

Tähän asti suonensisäisten lääkkeiden kuumetta aiheuttavia aineita on etsitty käyttämällä kaneja koe-eläiminä. Jatkossa näitä testejä voidaan tehdä ilman eläinkokeita, käyttämällä apuna ihmisen verisoluja.

- Ihmisen veri altistetaan tutkittavalle aineelle ja saadaan selville sama asia, jota ennen jouduttiin testaamaan kaneissa, sanoo Helsingin yliopiston kehitysbiologian professori Hannu Sariola.

Uuden testin ansiosta EU-alueella säästyy vuosittain 200 000 kanin henki. Uudenlaisen testin kehitti EU:n tukema tutkijaryhmä ja sitä on jo testattu useissa laboratorioissa. Koska EU-komissio on hyväksynyt uuden testin, lääketeollisuus ottaa sen todennäköisesti heti käyttöön. Eläinkokeet ovat nimittäin kalliita ja uusi testi tuo arviolta miljoonien eurojen säästöt lääkekehityskuluihin. Asiantuntija pitää uutta testiä suurena edistysaskeleena.

- Tähänkin mennessä on ollut joitakin korvaavia testejä kuumetta aiheuttavien aineiden tunnistamiseen, mutta ne eivät ole olleet luotettavia. Tämä testi on huomattavasti parempi kuin aikaisemmat, Sariola jatkaa.

Vaikka kanien käyttöä eläinkokeissa pystytään nyt vähentämään, esimerkiksi hiirien käyttö tulee lähivuosina lisääntymään. Esim. kuvan hiiret Helsingin yliopiston Meilahden koe-eläinkeskuksessa palvelevat syöpätutkimusta. Monissa muissakin tutkimuksissa hiirikokeet ovat välttämättömiä.

- Biolääketiede, geeniterapia, vanhenemistutkimus. Melkein kaikki biologiset ja lääketieteelliset tutkimukset vaativat jossain määrin eläinkokeita.

Suomessa käytetään noin 200 000 koe-eläintä vuodessa. Suuntaus on kuitenkin se, että jatkossa pyritään käyttämään enemmän alkeellisempia koe-eläimiä. Selkärankaisten sijaan suositaan esimerkiksi seeprakaloja, sukkulamatoja tai banaanikärpäsiä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.