Mainos

Uusi joukkomurha Algeriassa

Ääri-islamilaiset terroristit murhasivat viikonvaihteessa 43 bussimatkustajaa tiesulullaan Algerian pääkaupungin Alger'n länsipuolella, kerrottiin tänään. Useimmat uhrit olivat nuoria, ja kaikkien kurkut viillettiin auki. Viisitoista muuta ihmistä sai vakavia vammoja ja vietiin sairaalaan Oraniin.

Verityö sattui Sigin kaupungin lähellä 300 kilometriä Alger'sta länteen. Se oli suurin siviilien joukkomurha sen jälkeen, kun ääri-islamilaiset tarttuivat aseisiin vuonna 1992. Algerian asevoimat piirittää ääri-islamilaisen GIA-järjestön sissejä Oulel Allelissa lähellä pääkaupunkia Alger'ta jo toista viikkoa, kertoivat sanomalehdet maanantaina. Asevoimat on kuitenkin joutunut myöntämään epäonnistuneensa vapauttamaan järjestön sieppaamia panttivankeja.

Sissit piilottelevat Oulel Allelin kaupungissa maanalle kaivetuissa suojissa. Sotilaat joutuvat suorittamaan kotietsintöjä talosta taloon löytääkseen heidät, lehdet kertoivat.

Asevoimat on onnistunut tuhoamaan useita tehtaita, joissa on valmistettu muun muassa Alger'n pommi-iskuissa käytettyjä pommeja. Yhdessä päätavoitteessaan asevoimat on kuitenkin epäonnistunut. Sen tavoitteena oli pelastaa järjestön sieppaamat panttivangit, joiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa.

El Moudjahid -lehden mukaan sissit ehtivät surmata kaikki panttivankinsa, jotka olisivat voineet paljastaa järjestön saloja asevoimille. Lehtitietojen mukaan aseistautuneet sissit surmasivat viikonvaihteen aikana 26 ihmistä. Suurimmalta osalta oli kurkku viilletty auki.

YK:ta vaaditaan koolle

Maailman kidutuksen vastainen järjestö (WOAT) vaatii YK:n ihmisoikeuskomissiota kutsumaan koolle hätäistunnon Algerian joukkomurhien vuoksi. Algerian enne näkemättömän raaka väkivalta edellyttää järjestön mukaan poikkeustoimia. Maailman kidutuksen vastainen järjestö pyytää ihmisiä kirjoittamaan ihmisoikeuskomission jäsenille ja hallituksille kirjeitä Algeria-hätäistunnon puolesta.

YK:n sääntöjen mukaan yhden ihmisoikeuskomission jäsenen on ehdotettava erityisistuntoa. Istunto on kutsuttava koolle, jos enemmistö komission 53 jäsenmaasta kannattaa sitä. WOATin mukaan Algerian väkivalta on viime viikkona noussut ennennäkemättömälle tasolla ja hallitus on vastannut väkivaltaan kiduttamalla järjestelmällisesti vastustajiaan.

WOAT, joka on kansalaisjärjestö, muistuttaa, että ihmisoikeuskomissio on pitänyt samanlaisia hätäistuntoa entisen Jugoslavian ja Ruandan tapahtumien vuoksi.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.