Uusi jazzklubi jakaa riskit - ja voitotkin

Tämä viikonloppu on Suomen jazzkansalle suuri tapaus: uusi jazzklubi avataan tänään ja toiveikkuutta herättää, että se on tähän astisista yrityksistä laajapohjaisin ja suurin.

Jazzin sitkeä yrittäjä Jyrki Kangas on valmistellut tätä "jazzkansan kotia" yhdessä oppilaitosten, jazzin ammattilaisten ja harrastajien kanssa.

Kaikenikäiset ammattilaiset kaipaavat mahdollisuutta esiintyä, ja jazzin ystävät kaipaavat paikkaa, jossa elävää jazzia esitetään takuulla joka päivä. Birdlandissä sitä nyt tulee viitenä ilta viikossa, tiistaista lauantaihin klo 20 alkaen.

Vakiovieraiksi on verkotettu 150 ammattilaista soittajaa. He pääsevät aina maksutta sisään ja heidän toivotaan nousevan spontaanisti jammailemaan puolen yön jälkeen, kun varsinainen konsertti päättyy.

Konserttiesiintyjät on pestattu puoleksi vuodeksi eteenpäin. Avajaisissa esiintyy UMO:n Jazz Orchestra solistina italialainen Roberta Gambrini. Lauantaina Gambrinin orkasterina soittaa Ågelin All Stars ja sunnuntaina Sibiksen jazzbändi.

Sovitut esiintyjät saavat osan lipputuloista. Tämä amerikkalainen riskinjakomalli takaa, että esiintyvät osallistuvat itsekin mainontaan ja markkinointiin, he toimivat yrittäjäpohjalla.

- Vain ulkomaisille vieraille joudutaan joskus maksamaan kiinteä korvaus, kertoo Birdlandin ohjelmajohtaja Jyrki Kangas.

Ulkomaisia kovia jazznimiä on tarkoitus saada esiintymään ja nostamaan paikan imagoa noin kerran kuukaudessa.

Muusikonvaihtoa ja turisteja

Klubin nimi on ostettu menestyneeltä newyorkilaiselta esikuvalta. Birdland Helsinki toimii kuitenkin aivan itsenäisenä yrityksenä. New Yorkin Birdlandin omistaja Gianni Valenti pitää tätä pilottihankkeenaan.

- Voimme vaihtaa muusikoita keskenämme, saamme täältä turisteja New Yorkiin ja jos Helsingin klubi onnistuu, mallia voi myydä Euroopassa, kertoo Valenti.

Suomen hän valitsi koekentäksi koska täällä, kuten hän sanoo, rakastetaan musiikkia ja jazzilla on erityisen vahva asema.

Klubin avaamisesta on erityisen riemuissaan Suomen Jazzliiton toiminnan johtaja Maati Rehor.

- Helsingin seudulla kyllä soi jazz, mutta tätä ennen ei ole ollut paikkaa, joka olisi profiloitunut jazziin. Täällä jazzin ystävät tietävät aina löytävänsä toisensa, kertoo Rehor.

Ravintoloitsijana toimii Sedu Koskinen. Hän kertoo, että päätös oli hänelle helppo, kun tilaksi löytyi Mikadona tunnettu paikka Mannerheimintie 6:ssa Svenska Teaternia vastapäätä.

Koskiselle paikka on bisnes.

- Pakko sen on tuottaa voittoa, ei sitä tappiolla pitkään pyöritetä, sanoo Koskinen.

- Eiköhän tämä ensimmäinen viikonloppu jo näytä suunnan. Ihmisten ensivaikutelmasta tietää, tullaanko tänne uudestaan, hän arvelee.

Koskinen tietää mistä puhuu: hänellä on niin monta ravintolaa, ettei jaksa pitää lukua itsekään.

- Yli sata on perustettu, niitä tulee ja menee, tällä hetkellä on jotakin 50:n ja 60:n välillä, sanotaan vaikka 55 paikkaa.

Koskinen uskoo, että Birdland vetää jazzin harrastajien lisäksi jatsahtavasta musiikista pitäviä tavallisia aikuisin ihmisiä.

- Helsingissä ei ole heille montaa paikkaa.

- Tämä oli 60-, 70-luvulla Helsingin suosituin elävän musiikin paikka, kertoo Koskinen.

- Kun tähän osoitteeseen pääsee kiinni, niin on iskettävä.

Katso Merja Sundströmin juttu

Lue myös:

    Uusimmat