Mainos

Uusi isku rauhanturvaajia vastaan Bosniassa

Kansainvälisiin rauhanturvajoukkoihin kuuluvan poliisin asunnossa Bosnian serbialueella räjähti varhain tänään pommi, ilmoitti YK:n edustaja Alun Roberts. Asunnon haltija nukkui räjähdyksen sattuessa, eikä haavoittunut iskussa. Räjähdys tapahtui Gradiskan kaupungissa, noin 50 kilometriä Banja Lukasta pohjoiseen.

Tänään räjähtänyt pommi oli jo viides NATO:n joukkoja vastaan suunnattu isku sen jälkeen, kun Sfor-rauhanturvajoukot tekivät viikko sitten pidätysiskun. Rauhanturvajoukot onnistuivat pidättämään yhden sotarikoksista syytetyn serbin, toinen epäilty kuoli iskun yhteydessä.

Robertsin mukaan Bosnian serbialueelle on myös ilmestynyt julisteita, jotka esittävät sotarikoksista syytettyä Bosnian entistä presidenttiä Radovan Karadzicia. Kuvan alla on teksti "Älkää koskeko häneen - hän merkitsee rauhaa".

Serbijohtajat protestoivat

Bosnian serbijohtajat ovat jälleen esittäneet vastalauseen Naton toimille Bosniassa. Serbijohtajat kieltäytyivät osallistumasta Bosnian eri kansallisuuksien välisen hallituksen kokoukseen, koska Nato on heidän silmissään menettänyt uskottavuutensa turvallisuuden takaajana alueella.

Kovan linjan serbien mielestä Nato ylitti toimivaltansa alueella, kun sotarikolliseksi epäilty entinen poliisipäällikkö sai surmansa rauhanturvaajien pidätysiskussa. Yhdysvaltain ilmoitus tiukkojen toimien jatkumisesta sotarikollisten kiinni saamiseksi on entisestään kiristänyt tilannetta. Serbit ovat viime päivinä tehneet useita kostoiskuja Naton rauhanturvaajia vastaan. Kukaan ei ole toistaiseksi loukkaantunut vakavasti välikohtauksissa.

Salaisesta listasta huhutaan

Bosniassa huhutaan, että Naton joukot suunnittelisivat toista pidätysiskua saadakseen sotarikoksista epäiltyjä serbejä kansainvälisen tuomioistuimen eteen Haagiin. Viime viikon pidätysiskun jälkeen paikalliset viestimet ovat esittäneet kosolti arveluja siitä, keiden nimiä tuomioistuimen salaiselta pidätyslistalta löytyy.

Belgradissa ilmestyvä Vreme-lehti arvelee, että listalla on ainakin Zeljko Raznjatovicin nimi. Raznjatovic tunnetaan paremmin hänen sota-aikana käyttämällään nimellä Arkan. Arkanin ja hänen Tiikerit-armeijansa suorittamista rikoksista huolimatta hänen nimensä ei ole kansainvälisen tuomioistuimen viime vuonna julkistamalla 75 sotarikoksista etsityn listalla. Gradjanin-lehden mukaan salaisella listalla olisi jopa 60 entistä serbiupseeria ja komentajaa.

Haagin tuomioistuin on ilmoittanut, että lista pysyy salaisena. Nato ei myöskään ole ilmoittanut, suunnittelevatko rauhanturvajoukot uusia pidätysoperaatioita.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.