Uusi iPhone 4 kiikarissa?

Applen uutta iPhone 4-älypuhelinta käsitteleviä juttuja on ollut viime aikoina vaikea välttää teknologiasivustoilla. Moni älypuhelimen hankintaa pohdiskeleva kuluttaja kuitenkin miettii edelleen eri vaihtoehtojen välillä. Olisiko iPhone 4 se oikea vai kenties joku muu?

MTV:n käyttötesti uppoutui siihen, miltä kohupuhelin tuntuu konkreettisesti hyppysissä ja arkikäytössä.

Laatua huokuva trendilaite

iPhone 4 on jämäkän tuntuinen laite. Puhelimessa käytetyt materiaalit vaikuttavat huolellisesti valituilta, ja laitetta kiertävä metallinen kehys korostaa laatuvaikutelmaa. iPhone tuntuu kädessä kokoisekseen jopa yllättävän painavalta, mikä korostaa sopivalla tavalla tuotteesta huokuvaa jämäkkää olemusta.

iPhone 4 ei ole millään muotoa liian painava, tosin joitakin käyttäjiä saattaa miellyttää käytössä hieman kevyempikin olemus. Tällainen kevyempi laite on esimerkiksi aiemmin testaamamme Samsung Galaxy S Android-puhelin, joka muistuttaa niin ulkoiselta olemukseltaan ja kuin käytöltäänkin yllättävän paljon iPhonea.

Uusi iPhone on kooltaan ja näytöltään pienempi kuin Galaxy S, mutta silti se on selvästi painavampi. Toisaalta painoerot näkyvät materiaalivalinnoissa ja Samsungin lippulaivamalli vaikuttaa iPhone 4:n rinnalla hieman muovisemmalta. Kyse on lähinnä siitä, mitä puhelimeltaan hakee. Jos tähtäimessä on jämäkän metallinen tuntuma, kääntyy vaaka iPhonen puoleen.

Sujuvaa käyttöä ja huimaa näytön tarkkuutta

iPhonen ohjelmistopuolesta mainittakoon sen verran, että järjestelmä pelaa kokonaisuudessaan mallikkaan jouheasti. Kosketustoiminnot pelaavat hyvin eikä harhapainalluksia tule helposti tehtyä. Puhelimen käyttö on helppoa ja johdonmukaista, ja laitetta pystyy välittömästi käyttämään liiemmin ohjekirjaan vilkaisematta, vaikka iPhone ei olisikaan entuudestaan tuttu.

iPhone 4:n retinanäyttö on esimerkillisen tarkka ja kirkas eikä näytön pikseleitä ei paljain silmin pysty havaitsemaan. Kuvat ja grafiikat näyttävät niin sulavilta, että käyttäjä saattaa helposti unohtaa katselevansa puhelimen näyttöä. Samaan hengenvetoon on kuitenkin syytä todeta, että näyttö voisi olla hieman suurempikin. Näin puhelimen valikkojen ja toimintojen selailu olisi vieläkin helpompaa. Monilla kilpailijoilla on selvästi suuremmat näytöt, joskaan niiden tarkkuus ei yllä iPhonen tasolle. Puhelimen nykyiset mitat olisivat mahdollistaneet näytön venyttämisen pituussuunnassa, mutta leveyssuunnassa puhelimen reunat tulevat jo vastaan.

Tästä päästäänkin iPhonen muotoiluun: Leveyssuunnassa puhelimen kokoa ei voisi suuremman näytön mahduttamiseksi kasvattaa ilman, että laitteesta tulisi liian järkälemäinen. Tämä johtuu suurilta osin uuden iPhonen kulmikkaasta muotokielestä. Esimerkiksi kooltaan suurempi Samsung Galaxy S tuntuu käytössä käteen istuvammalta ja pidemmän päälle mukavammalta pyöristettyjen reunojensa ja keveytensä ansiosta.

Kosketusnäyttöjen perusongelma: Sormenjäljet

Kaikissa kosketusnäyttölaitteissa tuntuu olevan nykyään sama ongelma sormenjälkien kanssa: Muutaman minuutin käytön jälkeen näytön kirkas lasi on täynnä sormenjälkiä. Kirkas lasi myös heijastelee ärsyttävästi etenkin silloin, kun laitetta käyttää ulkona tai valaistuksen alla.

Sama ongelma koskee kuitenkin yhtälailla iPhonen kilpailijoitakin, joten sillä tuskin on suurta vaikutusta kuluttajien ostopäätökseen. Tässä asiassa on kännykkävalmistajilla kuitenkin selvästi parantamisen varaa.

Kohuttu antenniongelma on läsnä

iPhone 4:n akilleenkantapää on sen runsaasti raportoitu antenniongelma. Mediassa on puhuttu paljon "kuoleman otteesta", jolla viitataan signaalin heikkenemiseen tai katoamiseen kun iPhonea pidetään kädessä niin, että sen reunoja kiertävä antenni peittyy.

Ja todellakin, sama ongelma esiintyy myös testipuhelimessamme. "Kuoleman ote" on hieman harhaanjohtava ilmaisu, sillä puhelin voi menettää signaalin vaikka sitä pidettäisiin aivan normaalisti kädessä. Kädessä pidettäessähän puhelimen reunat peittyvät automaattisesti.

Esimerkiksi internetiä käytettäessä verkkoyhteys saattaa katketa jopa kokonaan. Yhteys palaa ennalleen, jos puhelinta pitelee esimerkiksi kahdella sormella reunoista tai sen laskee pöydälle. Muuten mallikkaasti suoriutuvalta puhelimelta kyseessä on perustavanlaatuinen kömmähdys, joka ymmärrettävästi askarruttaa puhelimen hankkimista pohtivia kuluttajia.

Lisävarusteena puhelimeen saa kumisen reunasuojuksen, joka poistaa signaaliongelman. Samalla pramea metallinen kehys kuitenkin peittyy ja puhelimen trendikäs ilme vaihtuu... kumiseksi.

iPhone 4:n antenniongelmaa tulee kuitenkin helposti liioiteltua. Kyseessä on häiritsevä piirre muuten hyvin toimivassa kokonaisuudessa, mutta se ei tee iPhonesta kuitenkaan käyttökelvotonta laitetta kommunikointiin. Pahiten ongelma vaikuttaa heikossa kännykkäverkossa liikkuvien ihmisten puhelimen käyttöön.

Ostaako vai eikö ostaa...

Täydellinen matkapuhelin taitaa vielä tällä hetkellä olla rakentamatta. Nyt ollaan kuitenkin päästy jo siihen vaiheeseen, että monipuolista älypuhelinta voi alkaa käyttää ilman, että täytyisi kahlata sivukaupalla läpi insinöörimäisesti laadittuja ohjekirjoja. Tästä myös iPhone 4 on hyvä osoitus.

Mutta sitten se perimmäinen kysymys - kannattaako uusi iPhone hankkia itselleen? iPhone-faneilta tätä on turha edes kysyä, sillä he ovat jo oman laitteensa hankkineet. Rahat eivät mene hukkaan iPhonen hankinnan myötä, sillä tuote tarjoaa varmasti vastinetta koko rahan edestä.

Ennen hankkimista kannattaa kuitenkin verrata myös kilpailevaa leiriä. Uudet Android-puhelimet nimittäin tarjoavat samantasoista tyylikästä helppokäyttöisyyttä, ja lisäksi niiden ohjelmistotarjonta on iPhonea vapaampaa. Appleahan on rankasti kritisoitu siitä, että yhtiö haluaa pitää tuotteidensa langat kontrolloidusti käsissään.

Jos puhelimen hankinnalla ei ole kiire, saattaa olla myös hyvä ajatus odottaa, mitä Nokian ja Intelin yhteistyössä kehittämä Meego-käyttöjärjestelmä tuo mukanaan. Erityisesti vilkkaana pyörivät huhut Nokian Meegoa mahdollisesti käyttävästä N9-mallista antavat viitteitä Nokian vastaiskusta. Tosin siinä vaiheessa kulman takaa löytyy varmasti jälleen uusia ja entistäkin kiinnostavampia tuotteita.

Lue myös:

    Uusimmat