Uusi hallitus aiotaan koota pikavauhtia

Uusi hallitus saattaa syntyä jo toukokuun puolivälissä. Puolueiden välillä on hahmoteltu hallitusneuvotteluille pika-aikataulua, koska tavoitteena on vain muutaman kohdan mittaisen strategisen hallitusohjelman synnyttäminen.

Kaavailuissa hallitusohjelmaan kirjattaisiin kolmesta viiteen hallinnonaloja yhdistävää kärkitavoitetta. Hallitusneuvotteluissa olisi myös tehtävä kaikki isot talouden sopeutuspäätökset.

Strategista hallitusohjelmaa on esittänyt valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriön johtama raportti, jossa ovat olleet mukana myös neljän suurimman puolueen edustajat.

Mielipidemittauksia johtavan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on myös puhunut strategisen hallitusohjelman puolesta ja kysellyt mahdollisena hallitustunnustelijana muilta puolueilta niiden kärkitavoitteita.

Perustuslaki määrittelee ensitahdit 

Hallituksen muodostaminen lähtee käyntiin heti vaalituloksen selvittyä. Useimmat eduskuntaryhmät pitävät järjestäytymiskokouksensa jo vaalien jälkeisenä torstaina eli heti kun vaalitulos on vahvistettu ja kansanedustajat saaneet mandaattinsa voimaan muodollisestikin. 

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen korostaa, että hallituksen muodostamisen alkuvaihe menee tarkasti perustuslain pykälien mukaan. Eduskunnan puhemiehen valinnan jälkeen aloite siirtyy eduskuntaryhmille.

– Keskustan säännöissä on nimetty hallitusneuvottelijoiden piiri, yhteensä yhdeksän henkeä. Yritän kutsua sen porukan koolle mahdollisimman pian sen jälkeen kun eduskuntaryhmällä on johto, Laaninen sanoo.

Keskustan sääntöihin on kirjattu, että hallitusneuvotteluryhmään kuuluvat puolueen puheenjohtaja eli Sipilä, puoluesihteeri eli Laaninen itse sekä varapuheenjohtajat eli Juha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen, puoluevaltuuston puheenjohtaja eli Jouni Ovaska sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa.

Muilla suurilla puolueilla ei yhtä tiukkoja määräyksiä hallitusneuvottelijoista ole.

Tunnustelija toimiin ennen vappua 

Kansanedustajien lähdettyä vaalikentillä eduskuntaryhmien kanslioiden kesken on hahmoteltu neuvotteluille aikataulua. Vanhan eduskunnan suurimman ryhmän kokoomuksen pääsihteeri Laura Rissanen sanoo, että torstaina 23. huhtikuuta eduskuntaryhmien puheenjohtajat vahvistavat etenemisaikataulun. 

– Silloin vahvistetaan myös se, milloin suurimman ryhmän edustaja kutsuu kaikkien ryhmien edustajat koolle hallitustunnustelijan toteamiseksi, Rissanen sanoo.

Alustavassa kaavailussa hallitustunnustelija todettaisiin vapunaattona. Neljän vuoden takaista mallia noudattaen puolueissa jouduttaisiin sorvaamaan vastauksia tunnustelijan kysymyksiin jälleen vappuna.

Hallituspohjan ratkettua alkavat varsinaiset ohjelmaneuvottelut, ja ohjelman valmistuttua jaettaisiin ministerinsalkut.

Nopeimmillaan uusi hallitus voitaisiin alustavissa kaavailuissa nimittää jo perjantaina 15. toukokuuta. Pääministerin valintakuvioiden toteuttaminen eduskunnassa voi siirtää nimittämisen seuraavaankin perjantaihin.

Uuden hallituksen ensimmäinen tehtävä on antaa hallitusohjelmansa tiedonantona eduskunnan äänestettäväksi. Jos ohjelmasta puserretaan lyhyt, sen jälkeen alkaa yksityiskohtaisemman toimintaohjelman, julkisen talouden suunnitelman ja vuoden 2016 talousarvioesityksen laadinta.   

Lue myös:

    Uusimmat