Mainos

Uusi ehdotus alentaisi digitaalisten tallennusvälineiden hintaa

Uuden esityksen mukaan digitaalisten tallennusvälineiden hinta saataisiin alas uudistamalla yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuja

Hyvitysmaksu nykyisellään on tuotekohtainen. Esimerkiksi tallentavan cd-levyn myyntihinnasta 25 prosentin osuus menee Teostolle hyvitysmaksuna ja MP3-soittimen hinnasta 21 prosenttia.

Markus Leikolan tekemä ratkaisuehdotus laajentaisi hyvitysmaksun koskemaan nykyistä laajempaa tuoteryhmää, jolloin hyvitysmaksu voitaisiin kaikille tuotteille pudottaa niinkin alas kuin 0,5 - 1 prosenttia myyntihinnasta.

Ehdotuksessa uusina tuotteina ja palveluina hyvitysmaksun piiriin tulevat mallin mukaan muun muassa tietokoneet, tabletit, tulostimet, maksulliset pilvipalvelut, maksulliset verkkosisältöpalvelut, osa maksutelevisiokanavista, osa äänikirjoista sekä ääni- ja videotallenteet.

Esitys on opetusministeriön tilaama.

Kauppa halutaan Suomeen

Nyt hyvitysmaksua peritään huomattavasti vähäisemmästä määrää tuotteista, muun muassa MP3-soittimista, tallentavista digiboxeista, massamuistitikuista sekä tyhjistä cd- ja dvd-levyistä.

Leikolan mielestä tariffit koskevat liian harvoja tuotteita ja siksi nostavat tuotteiden hintoja siten, että kuluttajat hankkivat tallennusvälineitä enenevissä määrin ulkomaisista verkkokaupoista.

Niissä tavara on halvempaa, koska ne ovat hyvitysmaksuista vapaita.

- Eri tutkimukset viittaavat siihen, että ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan juuri siitä syystä, että näitä maksuja, jotka parhaimmillaan ovat kolmasosa laitteen hinnasta, ei mene. Toivomus on, että kauppa kotiutuisi Suomeen silloin kuin (hyvitysmaksu) taso romautetaan alas, Leikola sanoo.

Hyvitysmaksu on tekijänoikeuskorvaus siitä, että kuluttaja saa valmistaa omaan käyttöönsä kopion äänilevystä tai kuvatallenteesta.

Laite- ja tallennusalustamyynnistä kertyvillä hyvitysmaksuilla tuetaan luovaa työtä, esimerkiksi musiikkivideoiden ja studiolevyjen tekemistä.

Vaikka matkapuhelimilla tallennetaan enenevissä määrin musiikkia ja muuta sisältöä, ei ratkaisumalli suoraan ehdota matkapuhelimien ottamista hyvitysmaksun piiriin, vaan asia on jätetty avoimeksi.

Esitys lähtee lausuntokierrokselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.