Mainos

Uusi alku, vanha virsi

Kiinan on saanut uuden johdon. Seitsemän tummapukuista ja kiiltävähiuksista miestä johtaa maailman toista supervaltaa seuraavat 5-10 vuotta. Nyt on syytä painaa herrojen Xi, Li, Zhang, Yu, Li, Wang ja Zhang nimet tarkasti mieleen, sillä he ovat maailman merkittävimpiä miehiä. Yhtään naista tähän joukkoon ei siis kelpuutettu.

Kansa ei johtajiensa valintaan voinut taaskaan vaikuttaa. Kommunistijohto lupasi kuitenkin olla kansansa nöyrin palvelija.

Kaiken kaikkiaan Kiinan 18. kommunistipuolueen kokous osoittautui juuri sellaiseksi kuin mitä odottaa saattoi. Ennestäänkin kireää tunnelmaa kiristivät kuukausia aikaisemmin alkaneet ennennäkemättömät turvajärjestelyt. Kokoontumiskiellot, passintarkastukset, ratsiat koteihin ja sensuuri olivat huipussaan.

BBC:n ,CNN:n , Google sivut blokattiin eikä gmail toimi vieläkään. Muista sivustoista puhumattakaan. Edes takseissa ei saanut avata ikkunoita Taivaallisen rauhan aukion lähistöllä. Tavallisten ihmisten kanssa ei saanut keskustella. Tunnelma muistutti erehdyttävästi Pohjois-Koreaa.

Itse näytelmä vietiin läpi käsikirjoituksen mukaan Päätökset oli tehty jo aiemmin salassa.

Muutama asia jäi kuitenkin ihmetyttämään lähes kaikkeen Kiinassa 8 vuoden aikana tottuneeseen median edustajaan.

Kiinan turvallisuuspoliisilla on erittäin tarkat tiedot ulkomaalaisista, etenkin median edustajista. Lehdistökortin ja viisumien anominen on jokavuotinen kammotus, joka vie aikaa viikkoja. Jos pärstä ei miellytä vuoden lopussa, ei toimittajaviisumia enää tule seuraavaksi vuodeksi. Samalla loppuu oleskelulupa.

Suuriin tapahtumiin, kuten puoluekokoukseen täytyy anoa akkreditointi kuitenkin erikseen , aivan kuin olisi tulossa ensimmäistä kertaa maahan. Kaikki tarkistetaan pilkuntarkasti, sellaisetkin tiedot, joista ei luulisi olevan iloa kenellekään. Passikuvien täytyy olla oikean kokoisia ja taustan oikean värinen. Jokaisen median täytyi vielä erikseen esittää toivomus tulla hyväksytyksi tilaisuuksiin.

Tämän jälkeen odoteltiin varsinaista akkreditointikorttia. Kaikki paikalla vuosia olleet toimittajat eivät sellaista kuitenkaan saaneet. Syytä ei perusteltu. MTV:n uutiset sai akkreditoinnin. Pian kävi kuitenkin ilmi, ettei se oikeastaan oikeuttanut mihinkään. Jokaiseen tilaisuuteen, ja jopa kadulla kuvaamiseen tarvittiin erikseen oma lupansa. Luvan sai, jos paikallisia poliisiviranomaisia huvitti sellainen antaa, ja jos oli aikaa moiseen mielivaltaiseen hakurumbaan lähteä. Monikaan paikalla vuosia ollut toimittaja ei lupaa anomuksista huolimatta koskaan saanut.

Jokainen puoluekokoukseen liittyvä haastattelu tuli pyytää päiviä etukäteen. Kysymykset piti esittää etukäteen rekisteröinnin yhteydessä sekä sähköisesti että kirjallisesti. Teimme kuten määrättiin, mutta vastausta ei koskaan tullut, ei sähköistä eikä kirjallista. Kaikista tärkeimpään, eli uuden johdon lehdistötapaamiseen lähetettiin erillinen kutsu. Lähes 500 ulkomaalaisesta median edustajasta harva sai sellaisen.

Matkailu ulkomaille lisääntyy Kiinasta hurjaa vauhtia. Kiinalaisten lasketaan tekevän yli 100 miljoona ulkomaanmatkaa vuoteen 2020 mennessä. Kiinalaisia opiskelijoita on maailmalla jo 1,5 miljoonaa, ja määrä kasvaa vuosittain noin 20 %. Käsittääkseni heidät otetaan maailmalla vastaan ahkerina ja hyvinä opiskelijoina. Mitähän he miettivät, kun palaavat takaisin?

Maan kommunistijohto rohkaisee toisella kädellä luovuuteen, mutta toisella kädellä tappaa sen. Nuorilla voisi olla paljon uusia ideoita ja tarmoa viedä myös puolueen kaipaamaa innovatiivisuutta eteenpäin, jos saisivat siihen viimein mahdollisuuden. Mutta pelko tappaa kyllä luovuuden tehokkaasti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja