Mainos

Uudistusmieliset kohti voittoa Iranissa

Uudistusmieliset ryhmittymät vakuuttavat voittavansa Iranin parlamenttivaalit. Suurin uudistusmielistä presidenttiä Mohammad Khatamia tukeva puolue arvioi saavansa 60 prosenttia äänistä.

Tänään pidettyjä parlamenttivaaleja on luonnehdittu kansanäänestykseksi presidentti Khatamin uudistuslinjasta. Khatami voitti yllättäen presidentinvaalit 1997, mutta uudistusten tahti maassa on ollut hidas vaikutusvaltaisten vanhoillisten vastustuksen vuoksi.

Iranin sisäministeri kertoi, ettei miltään alueelta ollut tullut tietoja välikohtauksista. Osallistuminen äänestykseen oli ollut niin vilkasta, että äänestysaikaa jatkettiin kahdella tunnilla. Vaaleissa valittiin 290 edustajaa Iranin parlamenttiin, majlisiin. Äänestämään pääsivät 16 vuotta täyttäneet iranilaiset, joita on lähes 39 miljoonaa. Ehdokkaita oli 5 800, heistä naisia 424.

Suurin Khatamia tukeva puolue, Iranin islamilainen osallistumisrintama (IIPF), kertoi tehneensä oman ovensuukyselyn sadassa äänestyspaikassa eri puolilla Teherania. Presidentin veli Mohammad-Reza Khatami sanoi IIPF:n johtavan useimmilla alueilla ja olevan saamassa yli 60 prosenttia äänistä.

Vaikka Khatamin tukijat nousisivatkin suurimmaksi ryhmäksi parlamentissa, pysyy ylin valta Iranissa edelleen uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein sekä ns. valvojaneuvoston käsissä. Kaikki parlamentin säätämät lait joutuvat hyväksyttäviksi valvojaneuvostossa, ja ajatollah Khamenein valtaoikeudet ovat laajemmat kuin presidentin. Khatamia tukevat erityisesti naiset ja nuoret. Iranin 65 miljoonasta asukkaasta on noin 60 prosenttia alle 25-vuotiaita.

Khatami.Muhammad- Iranin presidentti

Presidentti Khatami luonnehti äänestäessään vaalipäivää "historialliseksi". -Olemme yltäneet suuriin saavutuksiin aina kun nuori polvi on astunut poliittiselle näyttämölle, presidentti sanoi. Ajatollah Khamenei puolestaan sanoi vaalien olevan "suuri koe" iranilaisille. -Tähdennän, että tämä on koe, jumalallinen velvollisuus, Khamenei sanoi.

Iran on ollut tiukasti shiamuslimien ylimmän papiston käsissä sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen, jossa ajatollah Ruhollah Khomeinin johtamat islamistit syrjäyttivät shaahi Mohammed Reza Pahlavin riikinkukkovaltaistuimelta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.