Mainos

Uudistusmieliset juhlivat Montenegrossa

Montenegron uudistusmielisen presidentin Milo Djukanovicin kannattajat juhlivat maanantaina sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa saavuttamaansa vaalivoittoa. Djukanovicin kilpailijan Momir Bulatovicin puolue tunnusti tappionsa myöhemmin maanantaina.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, Djukanovicin Paremman elämän puolesta -koalitio oli saanut äänistä 49,5 prosenttia ja hänen kilpailijansa Momir Bulatovicin sosialistinen kansanpuolue 36 prosenttia.
-Tunnustamme äänestyksen tuloksen, koska mikään ei viittaa siihen, että vaalit olisivat olleet vilpilliset, sanoi sosialistisen kansanpuolueen edustaja.

Myös vaaleja seurannut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kiitteli vaaleja rehellisiksi. Järjestön mukaan sunnuntaiset vaalit olivat "huomattava parannus" entiseen verrattuna.
-Haluan onnitella teitä suuresta voitosta, 35-vuotias Djukanovic huusi riemuitseville kannattajilleen Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa maanantain vastaisena yönä.

Montenegron entisen presidentin Bulatovicin vaalitappiota pidetään pahana takaiskuna hänen tukijalleen Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille.
-Montenegro on jälleen kerran osoittanut rohkeutensa, viisautensa ja päättäväisyytensä vastustaa niitä, jotka yrittivät valloittaa sen, Djukanovic muistutti.

Djukanovic saavutti voiton myötä kiistattoman valta-aseman Montenegrossa ja hän voi tehdä tyhjiksi Milosevicin aikeet liittoparlamentissa. Liittoparlamentti koostuu Serbian ja Montenegron edustajista, ja Djukanovicin voiton myötä saattaa käydä niin, että kaikki Montenegron edustajat ovat hänen puolueestaan, arvioivat tarkkailijat.

Puoluelähteiden mukaan Djukanovicin liittoutumalle näyttäisi olevan tulossa enemmistö eli noin 40 paikkaa 78-paikkaiseen parlamenttiin, mikä antaisi heille mahdollisuuden hallita ilman minkään muun ryhmän tukea.

Poliittisten lähteiden mukaan Milosevicin ja Djukanovicin ensimmäinen voimainkoetus saatetaan käydä Bulatovicin tulevaisuudesta. Hänet nimitettiin äskettäin Jugoslavian pääministeriksi, mutta Djukanovic on kieltäytynyt tunnustamasta hänen johtamaansa hallitusta. Vaikka Djukanovicilla ei ole tarpeeksi kannatusta kaataa hallitus, hän voi kyetä estämään uudet ministerivaihdokset.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.