Mainos

Uudistaja ja nationalisti vastakkain Serbian presidentinvaaleissa

Suur-Serbiasta haaveileva ehdokas saattaa voittaa, jos äänestysprosentti jää taas alhaiseksi.

Länsimielinen uudistaja Boris Tadic on lähtenyt täpäränä ennakkosuosikkina Serbian presidentinvaaleihin. Hän kohtasi tänään vaalien toisella kierroksella äärikansallisen radikaalipuolueen ehdokkaan Tomislav Nikolicin.

Presidentinvaalit järjestetään jo neljättä kertaa parin vuoden aikana. Aiemmat yritykset valita presidentti ovat kaatuneet liian alhaiseen äänestysaktiivisuuteen. Nyt laista on poistettu pykälä, jonka mukaan vaalitulos oli pätevä ainoastaan, jos äänestysprosentti oli vähintään 50.

Nikolic sai kaksi viikkoa sitten vaalien ensimmäisellä kierroksella runsaat 30 prosenttia äänistä ja Tadic vajaat 28. Mielipidemittausten mukaan Tadic kuitenkin saisi nyt potista noin 54 prosenttia ja Nicolic 46.

Presidentin virka lähinnä seremoniallinen

Pahin uhka Tadicin voitolle on serbien äänestyslaiskuus, sillä Nikolicin äänestäjät ovat aktiivisempia. Serbian 6,5 miljoonasta äänioikeutetusta noin 2,5 miljoonan odotetaan äänestävän.

Arvioiden mukaan Nikolic voittaisi, jos äänestäjämäärä jäisi alle kahden miljoonan. Sitä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä. Nikolicin vaalivoitto tietäisi Serbialle kurssinmuutosta. Vaikka presidentin virka on lähinnä seremoniallinen, Nikolicin voitto uhkaisi maan länsimielistä hallitusta. Yksi ryhmittymä on uhannut vetäytyä hallituksesta, jos Nikolic voittaa.

Nikolicin kampanjalausunnot ovat hirvittäneet Eurooppa-mielisiä niin Serbiassa kuin muuallakin. Nikolic on muun muassa vastustanut yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa ja julistanut haaveilevansa Suur-Serbiasta. Nikolic sai eniten ääniä edellisissä epäonnistuneissa presidentinvaaleissa viime vuoden lopulla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.