Mainos

Uudet tuulet puhaltavat Pohjois-Koreassa: Ensin vaimo, sitten puhe kansakunnalle

Pohjoiskorealaiset saattoivat tänä uutenavuotena tehdä samaa kuin kansalaiset monessa muussa maassa: seurata johtajansa puhetta televisiossa.

Moista ei ollut tapahtunut suljetussa ja rutiköyhässä maassa sitten vuoden 1994, jolloin Kim Jong-unin isoisä Kim Il-sung piti viimeisen puheensa. Isoisä-Kimin jälkeen valtaan noussut Kim Jong-il ei pitänyt lainkaan julkisia puheita, ja harva oli edes kuullut hänen ääntään.

Kim Jong-ilin aikana uudenvuodenpuheet korvattiin pääkirjoituksella valtiollisissa lehdissä. Kirjoitus oli luettu, sillä se oli pakollista opiskeltavaa kaikille.

Kim Jong-un on johtanut Pohjois-Koreaa vasta reilun vuoden. Kolmekymppinen johtaja on muokannut julkisuuskuvaansa johdonmukaisesti erilaiseksi kuin isällään ja isoisällään. Hän on muun muassa viihtynyt huvipuistossa, ja viime kesänä hänen rinnalleen ilmestyi aiemmin tuntematon nainen.

Sittemmin vaimo Ri Sol-ju on esiintynyt Kimin rinnalla lukuisissa tilaisuuksissa. Uusi käänne kirjattiin joulukuun puolivälissä, kun Kim Jong-ilin kuolinpäivän tilaisuuteen osallistunut Ri oli kuvista päätelleen mitä ilmeisimmin raskaana. Tätä Pohjois-Korea ei sentään myöntänyt.

Uutta vuottakin Kim otti vastaan vaimonsa kanssa musiikkiesitystä seuraten, raportoi valtiollinen media.

"Talouteen täyskäännös"

Myös historiallinen uudenvuodenpuhe tuntui sisältävän varovaisen uusia tuulia. Kim haluaisi nähdä "täyskäännöksen" maan talouden kehityksessä.

– Koko puolueen, koko maan ja kansalaisten täytyy käydä täysimittaiseen taisteluun tänä vuonna, jotta saadaan aikaan täyskäännös taloudellisen jättiläisen rakentamiseksi ja ihmisten elintason parantamiseksi.

Näin Kim tuli epäsuorasti myöntäneeksi, että taloudessa ja kansalaisten elinoloissa on kohentamisen varaa.

Kim toivoi myös liennytystä Pohjois- ja Etelä-Korean vastakkainasetteluun.

– Koreoiden aiemmat suhteet osoittavat, että maanmiesten vastakkainasettelu johtaa vain sotaan.

Samalla Kim kuitenkin muistutti, että maan sotilasmahdin ylläpitäminen on kaiken perusta ja ylisti hiljattain onnistunutta satelliitin laukaisemista avaruuteen. Länsimaiden mukaan kyseessä oli ohjuskoe, ja Pohjois-Koreaa vastaan harkitaankin parhaillaan uusia pakotteita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.