Uudet Schengen-maat juhlivat rajojen vapautumista

Schengen-sopimukseen keskiyöllä liittyneet maat ovat juhlineet rajatarkastusten loppumista.

Latvian ja Liettuan rajalla juhlistettiin Schengen-sopimusta

Viron pääkaupungissa Tallinnassa viranomaiset toivottivat tervetulleeksi ennen puolta yötä Helsingistä saapuneen matkustajalaiva Rosellan. Laivasta saapuneita matkustajat jonottivat tavalliseen tapaan passijonossa kunnes keskiyöllä raja-vartijat poistuivat kopeistaan ja portit avattiin lopullisesti.

Ensimmäisenä rajan ylitti 13-vuotias tallinnalainen Juliana Kravets.

- Haluan matkustaa tulevaisuudessa paljon. Olen onnellinen, että Schengen-sopimus astui voimaan, tyttö iloitsi kantaen vartijoilta lahjaksi saamaansa inkiväärileipää ja ilmapalloa.

Virolaiset rajavartijat suhtautuvat kuitenkin sekavin tuntein uuteen tilanteeseen, sillä jatkossa vartijoita ei satamassa enää tarvita.

- Olen surullinen. Tämä on minulle suuri muutos, mutta kuitenkin onnellinen hetki, sanoi kymmenen vuotta vartijana satamassa työskennellyt Ursula Matt. Hänen uusi työpaikkansa on Tallinnan lentokentällä, missä rajatarkastukset jatkuvat vielä maaliskuun loppuun saakka.

Myös Liettuassa siirryttiin yöllä Schengen-sopimuksen piiriin. Maan rajavartioston edustajan mukaan väylät avautuivat samaan aikaan kuin Virossakin.

Rajatarkastusten päättyminen on kuitenkin yön aikana aiheuttanut vaikeuksia Liettuan naapurimaassa Puolassa tunnin aikaeron vuoksi. Puolan viranomaiset päättivät suorittaa Liettuasta tulleille matkustajille pienimuotoista passintarkastusta tunnin ajan ennen kuin maa liittyi virallisesti sopimukseen.

Puomi nousi ylös Unkarin ja Itävallan rajalla

Liettuan ja Latvian rajalla hallituksen edustajat katkaisivat keskiyöllä virallisesti nauhan raja-alueelta. Latvian ulkoministeri Maris Riekstins ylisti maansa pääsyä sopimukseen.

- Tämä on looginen askel Latvialle ja muille uusille EU:n jäsenmaille union yhdentymisessä, Riekstins iloitsi.

Rajatarkastusten päättyminen on tuottanut iloista mieltä myös Unkarissa. Presidentti Laszlo Solyom sanoi rajojen avaamisen tarkoittavan rautaesiripun viimeisten rippeiden hautaamista.

- Tämä on vapauden palauttamista tavalla, jota emme ole nähneet sataan vuoteen ja jota olemme odottaneet kauan, Solyom lausui puheessaan heti keskiyön jälkeen.

Unkarilaisessa Sopronin rajakaupungissa Slovakian, Slovenian ja Unkarin poliisien vaskipuhallinorkesterit järjestivät tapahtuman kunniaksi "Rajattoman konsertin". Mukana juhlallisuuksissa olivat myös Itävallan EU-komissaari Benita Ferrero-Waldner ja unkarilaiskomissaari Laszlo Kovacs.

Kaliningradille jäi käteen musta pekka

Schengen-alueen laajentumista ei ole juuri juhlittu Kaliningradin erillisalueella Itämeren rannalla. Siellä vapaan liikkumisen lisääntyminen kun merkitsi vapaan liikkumisen rajoittumista.

Aiemmin kaupungin asukkaat pääsivät kulkemaan ilman viisumia rajan yli Puolaan ja Liettuaan, mutta tänään tästä rajasta tuli kirjaimellisesti yhdessä yössä osa EU:n tiukasti valvottua ulkomuuria.

Venäjän ja EU:n sopimuksen mukaan rajan ylittäjä tarvitsee jatkossa viisumin, jonka hinta on 35 euroa. Kaliningradin kovasta talouskasvusta huolimatta se on useimmille yhä suuri summa.

Kaupungilla on myös maine salakuljettajien paratiisina ja venäläisrikollisten piilopaikkana. Alueen talousasioiden asiantuntijan Aleksei Ignatjevin mielestä mielikuva on väärä.

-Jos totta puhutaan, niin suurin ongelma on työvoimapula, hän arvioi.

Kaliningradin muusta Venäjästä poikkeavat tullisäädökset ovat saaneet monet kansainväliset yhtiöt avaamaan siellä tehtaitaan. Kaupungissa valmistetaankin jo esimerkiksi 70 prosenttia kaikista Venäjän markkinoille menevistä televisioista.

(MTV3-STT-NTB-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat