Mainos

Uudet satelliitit tarkentavat sääennusteita

Sään ennustaminen tarkentuu myös Suomessa uusien satelliittien ansioista. Suomen osittain omistamia sääsatelliitteja vaihdetaan nyt uuteen sukupolveen. Ensimmäinen uusi satelliitti on parhaillaan sisäänajovaiheessa ja toiveet ovat korkealla, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

-Saamme enennevässä määrin tietoja numeerisiin ilmakehämalleihin ja sitä kautta ennusteet paranevat, arvioi erikoistutkija Pirkko Pylkkö Ilmatieteen laitokselta.

Pylkön mukaan uusien satelliittien etuna on niiden nopeus. Satelliitit lähettävät havaintotietoa Euroopan sääoloista viidentoista minuutin välein, mikä Pylkön mukaan helpottaa lyhyen aikavälin ennusteiden tekemistä esimerkiksi ukkosella.

Satelliittien tuottamaa jatkuvaa tietovirtaa voidaan käyttää hyväksi myös entistä tarkempien pidempiaikaisten ennusteiden tekemisessä. Uusissa satelliiteissa on muun muassa erityinen otsonikanava, joka tuottaa tietoja kokonaisotsonitasosta. Satelliittien myötä myös esimerkiksi talvisten lumi- ja jääolosuhteiden tutkiminen parantuu.
Satelliittien tuottamaa tietoa käy lävitse uusi supertietokone, joka tuottaa yli kaksituhatta miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Pohjoismaiden tehokkaimman koneen omistaa opetusministeriö ja sillä tehdään ennusteiden lisäksi myös muuta huipputiedettä.

(MTV3)

Katso myös Jarmo Kantelisen juttu aiheesta
(Kymmenen uutiset 24.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.