Mainos

Uudet sateet uhkaavat Dongtingjärveä

Uudet sateet uhkaavat Dongtingjärven aluetta Kiinassa. Tulvatilanne pahenee myös Kambodzhassa ja Vietnamissa.

Aasiaa koetelleet tuhoisat tulvat eivät edelleenkään ota laantuakseen. Tulvat ovat tähän mennessä tappaneet jo tuhansia ihmisiä, ja moninkertainen määrä on jouduttu evakuoimaan vesimassojen tieltä.

Ja missä vedet ovat jo laskeneet, on edessä valtava siivous- ja korjaustyö, paikoin jopa nälänhätä.

Kiinassa tämänpäiväiset uudet sateet uhkaavat nostaa vedenpintaa edelleen pahoin tulvineessa Dongtingjärvessä, viranomaiset kertoivat.

Viranomaiset ehtivät jo eilen huokaista helpotuksesta ja arvioivat, että tulvahuippu valtaisassa järvessä oli ohitettu. Tänä amuna Hunanin maakuntaan saapui kuitenkin hitaasti liikkuva saderintama. Aamun aikana joillakin alueilla satoi jopa noin 60 milliä vettä, ja sateiden pelättiin jatkuvan.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan lähipäivien aikana järven alueella saattaa sataa vielä 70 milliä vettä. Asiantuntijat kuitenkin sanoivat, että mikäli sateet eivät selvästi ylly, niillä ei pitäisi olla vaikutusta tulviin.

Eilen Dongtingin vedenpinta nousi korkeimmillaan lähes 35 metriin, mutta alkoi sen jälkeen hiljalleen laskea. Noin 700 000 ihmistä on siirretty pois Dongtingin alueelta tulvauhan vuoksi, ja viranomaiset pelkäävät patojen murtumista.

Tulvahuippu valui Wuhaniin

Tulvahuippu siirtyi tänään järven ohi Jangtsejoen alajuoksulle kohti Wuhanin suurkaupunkia. Kaupunkiin julistettiin hätätila. Wuhanissa on noin 7,5 miljoonaa asukasta.

Joki ylitti tulvakorkeuden kaupungin kohdalla jo lauantaina, ja aamuun mennessä pinta oli noussut vielä 40 senttimetriä.

Muutamin paikoin vesiä vastaan rakennetut vallit murtuivat, ja muutamia kauppoja ja yrityksiä jäi veden valtaan.

Viranomaisten mukaan lisää sateita ei kuitenkaan ole odotettavissa huomiseksi, ja he uskoivat kaupungin vahvistettujen tulvamuurien kestävän. Harvat odottavatkaan vedenpinnan nousevan vuoden 1998 tuhotulvien tasolle.

Kaikkiaan Kiinan tulvissa on tämän vuoden aikana saanut surmansa jo yli tuhat ihmistä.

Kambodzhassa "katastrofi"

Kambodzhassa jo noin 450 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa tulvavesien takia. Pahiten ovat kärsineet Stung Trengin, Kratien, Kampong Chamin, Prey Vengin ja Kandalin alueet.

Lisäksi kahdeksan ihmistä on saanut surmansa, kun aiemmin Kiinaa, Vietnamia ja Laosia piinanneet tulvavedet ovat virranneet Mekong-joen suistoon Kambodzhaan.

Pääministeri Hun Sen on kuvannut tilannetta katastrofiksi.

Kyseessä on jo kolmas peräkkäinen vuosi, jolloin tulvat koettelevat Kambodzhaa. Tämänvuotisia tulvia edelsi pahin kuivuuskausi vuosiin. Tulvien pelätään tuhoavan sadon, joka oli muutenkin jäämässä vähäiseksi.

Vietnamia uhkaa nälänhätä

Vietnamissa puolestaan yli 300 000 ihmistä kärsii jo ravinnonpuutteesta tulvien takia, ja pahimmat tulvat ovat vasta edessä.

Viranomaisten mukaan nälänhädästä kärsivien määrä on kasvanut yli kolmanneksella heinäkuun lukemista. Kasvun taustalla ovat aikaiset tulvat, jotka ovat tuhonneet satoja maan pohjois- ja itäosissa.

Viranomaiset pelkäävät pahimman olevan kuitenkin vasta edessä, sillä tulvahuippu on vasta tulossa Vietnamiin Mekongjokea pitkin. Viime vuonna joen tulvat tappoivat yli 300 ihmistä, ja tämän vuoden tilanteesta odotetaan vähintään yhtä pahaa.

Eilen joen pinta oli jo ylittänyt Tienin ja Haun alueilla kolmannen hälytysrajan, joka tarkoittaa jo "hyvin vaarallista tulvaa". Huippua odotetaan siellä perjantaiksi.

Tulvista kärsiville alueille on lähetetty yli 700 tonnia ruoka-apua.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.