Uudet ruokatrendit palaavat ravinnon alkujuurille

Lähiruoka, luomu ja isoäidin keittiö ovat ruokatrendien aallonharjalla. Maanläheiset trendit voi kriittinenkin kuluttaja ottaa avosylin ja hyvällä omatunnolla vastaan. Ruokaa kuohuttaneet skandaalit ja ajoittain pelotteluksikin muuttunut kirjoittelut ovat osaltaan vauhdittamassa ruokaa koskevien luonnonläheisten arvojen tredikkyyttä. Totuus kuitenkin on, että puhtaan ja terveellisen ruoan trendin ei tulisi maalaisjärjellä ajatellen kadota koskaan.

Luomu on monille jo tuttu käsite. Luonnonmukaisesti kasvatettu ruoka on saamassa jalansijaa kotien ruokapöydissä. Mutta mitä tarkoitetaan lähiruoalla tai isoäidin keittiöllä? Lähiruoasta hyvänä esimerkkinä on kiteeläisen maatilamatkailuyrittäjä Anneli Immosen valmistama pohjoiskarjalainen pitopöytä. Pöytään katetaan ruisleipää, hiivaleipää, lanttusupikkaita, perunavatruskoja ja karjalanpiirakoita. Niiden päälle sopii levittää munavoita. Pöydästä löytyy myös isännän Kyösti Immosen Orivedestä pyytämää siikaa graavattuna, suolamuikkuja ja naapuripitäjässä Kesälahdella kasvatettua lohta. Pöytä jatkuu tuoresalaatilla ja rosollilla kastikkeineen, hapankaalilla, sienipiirakalla (itse poimittuja herkkutatteja ja kantarelleja), porkkanalaatikolla, perunoilla, karjalanpaistilla (terveisiä hirvijahdista) ja karpalohyytelöllä. Jälkiruoaksi herkutellaan marjakiisselillä. Vadelmat on itse poimittu metsästä ja mansikat ovat peräisin lähiviljelijän pellolta. -Teen ruokaa lähellä tuotetuista aineksista. En käytä esimerkiksi oliiveja tai ananasta, sanoo Anneli Immonen painokkaasti.

Pitopöydässä tiivistyvät luonnonläheisten ruokatrendien koko kirjo. Isoäidin keittiön ei kuitenkaan tarvitse rajoittua vain perinneruokiin. Monille kotiaterioilta tutut itse valmistetut lihapullat, ruskeakastike ja perunamuusi ovat isoäidin keittiötä parhaimmillaan. Ruoka valmistetaan itse raaka-aineista, joiden alkuperä tiedetään ja koko prosessi raaka-aineesta nautittavaksi perusruoaksi on hallittavissa. Annosten ei tarvitse olla koreita ja korkeita vaan lähinnä rauhallista turvallisuuden tunnetta ja sen tuomaa nautintoa herättäviä. Isoäidin keittiön itse tekemisen ilo ja käsillä tekemisestä saatava hyvä olo kantavat sisällään myös ajatuksen lähiruoasta ja luomutuotteista. Myös ravintolat ovat ottaneet onkeensa Ruotsista kiirineestä trendistä. Ravintoloiden teemaviikot eivät enää käsitä äyriäisiä tai ankanrintaa vaan viikkonsa ansaitsevat pyttipannu ja itse valmistettu makkara!

Kiireisen viikon jälkeen Makuja-sivut haastavat kaikki rentoutumaan yksinkertaisen ja turvallisen, itse valmistettavan ruoan pariin. Seuraavassa kokeiluanarvoisia reseptejä.

Pääruoaksi:Mademuhennos

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja