Uudet ruokatrendit palaavat ravinnon alkujuurille
Lähiruoka, luomu ja isoäidin keittiö ovat ruokatrendien aallonharjalla. Maanläheiset trendit voi kriittinenkin kuluttaja ottaa avosylin ja hyvällä omatunnolla vastaan. Ruokaa kuohuttaneet skandaalit ja ajoittain pelotteluksikin muuttunut kirjoittelut ovat osaltaan vauhdittamassa ruokaa koskevien luonnonläheisten arvojen tredikkyyttä. Totuus kuitenkin on, että puhtaan ja terveellisen ruoan trendin ei tulisi maalaisjärjellä ajatellen kadota koskaan.
Luomu on monille jo tuttu käsite. Luonnonmukaisesti kasvatettu ruoka on saamassa jalansijaa kotien ruokapöydissä. Mutta mitä tarkoitetaan lähiruoalla tai isoäidin keittiöllä? Lähiruoasta hyvänä esimerkkinä on kiteeläisen maatilamatkailuyrittäjä Anneli Immosen valmistama pohjoiskarjalainen pitopöytä. Pöytään katetaan ruisleipää, hiivaleipää, lanttusupikkaita, perunavatruskoja ja karjalanpiirakoita. Niiden päälle sopii levittää munavoita. Pöydästä löytyy myös isännän Kyösti Immosen Orivedestä pyytämää siikaa graavattuna, suolamuikkuja ja naapuripitäjässä Kesälahdella kasvatettua lohta. Pöytä jatkuu tuoresalaatilla ja rosollilla kastikkeineen, hapankaalilla, sienipiirakalla (itse poimittuja herkkutatteja ja kantarelleja), porkkanalaatikolla, perunoilla, karjalanpaistilla (terveisiä hirvijahdista) ja karpalohyytelöllä. Jälkiruoaksi herkutellaan marjakiisselillä. Vadelmat on itse poimittu metsästä ja mansikat ovat peräisin lähiviljelijän pellolta. -Teen ruokaa lähellä tuotetuista aineksista. En käytä esimerkiksi oliiveja tai ananasta, sanoo Anneli Immonen painokkaasti.
Pitopöydässä tiivistyvät luonnonläheisten ruokatrendien koko kirjo. Isoäidin keittiön ei kuitenkaan tarvitse rajoittua vain perinneruokiin. Monille kotiaterioilta tutut itse valmistetut lihapullat, ruskeakastike ja perunamuusi ovat isoäidin keittiötä parhaimmillaan. Ruoka valmistetaan itse raaka-aineista, joiden alkuperä tiedetään ja koko prosessi raaka-aineesta nautittavaksi perusruoaksi on hallittavissa. Annosten ei tarvitse olla koreita ja korkeita vaan lähinnä rauhallista turvallisuuden tunnetta ja sen tuomaa nautintoa herättäviä. Isoäidin keittiön itse tekemisen ilo ja käsillä tekemisestä saatava hyvä olo kantavat sisällään myös ajatuksen lähiruoasta ja luomutuotteista. Myös ravintolat ovat ottaneet onkeensa Ruotsista kiirineestä trendistä. Ravintoloiden teemaviikot eivät enää käsitä äyriäisiä tai ankanrintaa vaan viikkonsa ansaitsevat pyttipannu ja itse valmistettu makkara!
Kiireisen viikon jälkeen Makuja-sivut haastavat kaikki rentoutumaan yksinkertaisen ja turvallisen, itse valmistettavan ruoan pariin. Seuraavassa kokeiluanarvoisia reseptejä.
Alkuun:Graavilohi (tai -siika)
Pääruoaksi:Mademuhennos
Lindströmin pihvit ja perunamuusiLisäkkeeksi:Porkkanamureke
PiimäjuustoJälkiruokana:KerroskiisseliMustikkaherkku
Uusimmat
-
09:49
Luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntäkauriin luokittelemista haitalliseksi vieraslajiksi – Suomessa yli 100 000 yksilöä
-
09:42
Fennovoima peruu Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen
-
09:35
Jukka Jalonen analysoi, pelaako Kari Jalosen Tshekki suomalaislätkää – "Silleen mielenkiintoinen peli edessä"
-
09:34
HS: Liike Nyt on pahasti velkaantunut Harry Harkimon yhtiölle
-
09:33
Ruokalaskuun jopa 500 euron nousu – nämä tuotteet kallistuvat
-
09:33
Venäjä pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen palasen Luhanskia – MTV seuraa sotaa
-
Kesällä ravintolaillalliselle on tunnelmallinen vaihtoehto: illallisristeily höyrylaivalla vie Turun saariston luontoon Mainos
-
09:16
Taivas varjele, mitä sieltä tulee: MM-kapteenin ruokoton puheenvuoro päätyi suoraan tv-lähetykseen
-
09:13
Tilastokeskus: Työllisyys koheni edelleen huhtikuussa
-
09:13
Tässä ovat uudet Vain elämää -tähdet – mukana Erika Vikman, Redrama, Mikko Alatalo...
-
09:09
Ruotsissa ärähdettiin Jelena Välbelle ja Venäjälle – "Kaiken sellaisen tulee kadota"
-
08:49
Tullilta vakava varoitus: Jos tuot näitä tuotteita Virosta, voit syyllistyä rikokseen
-
08:25
Kalle Rovanperän toiminta lähes mykistää – asiantuntija nostaa hurjasta alkukaudesta yllättävän kohokohdan: "En muista kenenkään tehneen tuollaista"
-
08:21
Coloradolle jo kolmas voitto – sankarina rasististen uhkauksien kohteeksi joutunut tähti
-
08:20
Johanna Harlin tyrmäävänä vauvavatsansa kanssa: "Sinua on maailman ihaninta kantaa sisälläni"
-
08:19
Metalliromusta maksettiin alkuvuonna kaikkien aikojen kovimpia hintoja – "Ei tarvitse lavallistakaan olla, niin jonkinlaisen tilin tekee"
-
07:46
Tukes varoittaa vakavasta vaarasta: Vauvan purulelu voi aiheuttaa tukehtumisen – "Pitää poistaa käytöstä välittömästi"
-
07:31
Tshekin SM-liigakapteeni vitsaili Leijonien hyökkääjistä ja heitti suomea – myönsi yllätyskäänteen: "Ihanaa"
-
07:16
Tänään on tärkeä päivä yli 1,6 miljoonalle suomalaiselle palkansaajalle ja eläkeläiselle – ota nämä seikat huomioon
-
07:15
Millainen tauti on apinarokko? Tartunnan voi saada lakanoista – oireet saattavat hämätä
-
Lataa lisää