Mainos

Uudet radio- ja tv-luvat päätökseen ensi viikolla

Valtioneuvosto aikoo päättää uusista radio- ja tv- toimiluvista ensi viikon torstaina. Liikenneministeri Tuula Linnainmaa (kok.) arvioi, että luvista joudutaan äänestämään. Hallituksen viestintäministerit neuvottelivat toimiluvista jälleen tänään.

-Totesimme, että todennäköisesti täysin yksimielistä ratkaisua ei pystytä tekemään, Linnainmaa kertoi.
Hallituksen suurimmilla ministeriryhmillä eli sosiaalidemokraateilla ja kokoomuksella ei ole yksituumaista näkemystä siitä, keille hakijoille luvat pitäisi myöntää. Hallintoministeri Jouni Backmanin mukaan demariministerit aikovat kuitenkin sorvata yhteisen kannan mahdollisen äänestyksen varalle. Sosiaalidemokraatit keskustelevat asiasta torstaina.

Linnainmaa uskoo, että kokoomuksen sisällä löytyy kohtuullinen yksimielisyys luvansaajista. Asiaa käsitellään vielä ainakin ministeriryhmässä.

Sisäministeri Jan-Erik Enestamin mukaan RKP:n kaksi ministeriä kannattavat edelleen tv-luvan myöntämistä A4 Medialle. Myös muissa hallituksen pienemmissä puolueryhmissä sama hakija on saanut kannatusta. Toinen loppusuoralle edennyt hakija on Ruutunelonen.

Valtakunnallisen mainosradioluvan saaja on herättänyt vähemmän keskustelua kuin uusi tv-kanava, mutta senkin kohdalla näkemykset ovat hajallaan. Lopputiimellyksessä on kolme hakijaa: Radio Kanava, Suomen Uutisradio ja Infoline.

Linnainmaan mukaan viestintälupia ei viedä ennen ratkaisua hallituksen iltakouluun, vaan suoraan päätettäviksi valtioneuvostoon. Joku ministereistä saattaa viedä lupapäätökset vielä pöydälle, mutta Linnainmaa arvioi ratkaisun joka tapauksessa syntyvän parissa viikossa. Kukaan ministereistä ei hänen mukaansa oli ehdottanut ratkaisujen siirtämistä esimerkiksi ensi vuoteen.

Julkisen palvelun maksu alenee

Uudelta mainosrahoitteiselta tv-kanavalta perittävä nk. julkisen palvelun maksu on muotoutumassa alunperin kaavailtua pienemmäksi ja siihen on tulossa jonkinlainen porrastus. Kun tv-kanava julistettiin haettavaksi, maksun suuruudeksi ilmoitettiin enintään 33 prosenttia mainosajan myynnin liikevaihdosta. Hakijat ovat pitäneet vaatimusta liian kovana.

Julkisen palvelun maksulla rahoitetaan Yleisradion taloutta, koska Ylelle on laissa asetettu erityisvaatimuksia mm. pienryhmien ja vähemmistöjen palvelusta. Tukea maksaa nykyisin MTV. Myös uusi tv-luvan saaja saa maksun kontolleen, jottei se saisi velvoitteen puuttumisesta kilpailuetua MTV:hen verrattuna.

Ministerit varmistelivat tiistaina myös sitä, että toimilupaehdot takaavat lähetysverkkojen digitalisoinnin etenemisen. Tätä on pidetty useissa puolueissa ehdottomana vaatimuksena sille, että uusia toimilupia ylipäätään myönnetään nykyiseen analogiseen tekniikkaan perustuville kanaville. Kaikki kanavataiston loppusuoralle edenneet hakijat ovat sitoutuneet digitalisointiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.