Mainos

Uudet putkiremonttimenetelmät kasvattavat suosiotaan

Uudet menetelmät putkiremonteissa ovat yhä suositumpia. Perinteiset putkiremonttifirmat haluavat mukaan pinnoitusbisnekseen.

Putkiremonttien kova hintataso on saanut taloyhtiöt kiinnostumaan uusista, edullisemmista kunnostusmenetelmistä. Myös vakuutusyhtiöt suhtautuvat jo suopeammin viemärien pinnoittamiseen. Muutos markkinatilanteessa on havaittu perinteisissä remonttifirmoissa, jotka haluaisivat pinnoitusmenetelmät työkalupakkiinsa.

Yksi uusista viemärien kunnostustavoista on dakittaminen eli putkien uudelleen pinnoittaminen epoksimassalla. Työ maksaa keskimäärin 80-100 euroa neliöltä ja työ rasittaa huoneistoa vain 3-4 päivää. Pinnoitusmenetelmillä voidaan kunnostaa vain viemärit. Jos taloyhtiö haluaa kunnostaa kylpyhuoneet, perinteinen putkiremontti saattaa olla jopa edullisempi vaihtoehto. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla putkiremontti maksaa keskimäärin 500-700 euroa neliö, mutta korkeammatkaan hinnat eivät ole harvinaisuuksia.

Uusia menetelmiä moititaan muun muassa niiden huonosta soveltuvuudesta vanhoihin putkiin. Pioneeriyrityksessä uskotaan, että kriittisyys menetelmiä kohtaan johtuu lähinnä kilpailijoiden kateudesta.

- On erittäin harvinaista että putket ovat niin huonossa kunnossa ettemme pysty niitä kunnostamaan, sanoo Dakki Suomi Oy:n markkinointipäällikkö Kristian Bäckström. Dakki on toiminut Suomessa 15 vuotta.

Urakoitsijoita edustavassa LVI-Tekniset Urakoitsijat -yhdistyksessä kateuteen ei uskota.

- Todennäköisesti on kyse siitä, että menetelmistä ei ole Suomessa vielä riittävää kokemusta. Vakuutusyhtiöt suhtautuvat niihin ristiriitaisesti, toteaa toimitusjohtaja Jari Syrjälä.

Vakuutusyhtiöiltä vihreää valoa

Osa vakuutusyhtiöistä on jo rukannut ehtojaan uusille menetelmille myönteisempään suuntaan. Esimerkiksi Pohjolassa on linjattu, että putkivahingon yhteydessä pinnoitetun talon alkuperäisestä iästä otetaan pois puolet ikävähennyksiä laskettaessa. Pohjola haluaa tällä toimintavalla edistää putkien kunnostamista, sillä Suomessa on paljon korjaamatonta rakennuskantaa. Jatkuvat vesivahingot tulevat vakuutusyhtiöille kalliiksi.

Perinteisellä "revi ja rakenna" -tavalla työskentelevät yritykset ovat huomanneet muutoksen.

- Olen ollut katsomassa sukittamista. Emme ole vielä toistaiseksi kuitenkaan tehneet kohteita uusilla menetelmällä. Sinänsä se on ihan sama, millä menetelmällä tehdään, jos urakoidaan. Taloyhtiöt ja suunnittelijat päättävät menetelmät, kertoo Warecon työmaapällikköJarmo Reinikainen.

Myös Dakki Oy on saanut yhteistyötarjouksia isoilta rakennusliikkeiltä, mutta sopua ehdoista ei ole vielä syntynyt.

VTT esittää yhtenäisiä laatukriteerejä

Tutkimuskeskus VTT:n selvityksen mukaan putkiremontin valintapäätöksen tueksi tarvittaisiin lisää tietoa.

Perinteisten putkiremonttien ohella markkinoilla on tarjolla muutama vanhojen viemäri- ja käyttövesiputkien pinnoitusmenetelmä. Niiden käyttöiästä ja laadusta on kuitenkin niukasti tutkittua tietoa.

VTT:n mukaan pinnoitusmenetelmille tulisi laatia yhtenäiset laatukriteerit.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.