Uudet ohjeet alkoholin nettikauppaan

(MTV3/Hanna Ruokangas)

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus lievensi linjaustaan alkoholin nettikauppaan.

Tuotevalvontakeskus on antanut uudet ohjeet alkoholin nettikaupasta. Ohjeilla pyritään selkiyttämään, miten ulkomailla myytävien alkoholijuomien kuljetuksen Suomeen saa järjestää. Linjaus on selkeästi lievempi kuin viime talvena, jolloin useat nettikaupat todettiin laittomiksi.

Kuluttaja voi tilata tuotteita ulkomailta esimerkiksi internetin kautta omaan käyttöön. Ulkomailla toimiva myyjäyritys voi puolestaan osallistua kuljetuksen järjestämiseen, mutta ei itse kuljettaa tuotteita perille asti. Viime talvena tehdyn edellisen linjauksen seurauksena usea yritys lopetti nettikaupan Suomeen, nyt toiminta käynnistyy uudelleen.

Tuotevalvontakeskus teki uuden linjauksen sen jälkeen kun EY-tuomioistuin tuomitsi Ruotsin alkoholin nettikaupan rajoittamisesta. Suomi oli asiassa mukana Ruotsin kumppanina. Ruotsin tapauksessa oli kyse siitä, saako kuluttaja tilata alkoholia muuten kuin Systembolagetin kautta. Suomessa kuluttajan oikeutta hankkia itselleen alkoholia ulkomailta ei sinänsä ole rajoitettu. Vaikka Ruotsin tuomiota ei voida suoraan soveltaa Suomea koskevaan nettiviinikauppaan, haluttiin ohjeita kuluttajille ja yrityksille tarkentaa. Edellisen kerran Tuotevalvontakeskus linjasi alkoholin nettikauppaa tammikuussa, minkä jälkeen usea yritys lopetti toimintansa ja tulli kehotti ihmisiä olemaan ostamatta alkoholia netistä.

MTV:n uutiset kysyi Suomen kantaa tuotevalvontakeskuksesta ensimmäistä kertaa muutama päivä tuomion jälkeen. Linjaus oli alun perin tarkoitus julkaista jo 12.10., mutta sitä siirrettiin. Ongelmana oli nimenomaan se määritelmä, miten ja kuka kuluttajan ostaman alkoholin saa Suomeen kuljettaa, ilman että alkoholilakia rikotaan.

Suomen virallinen kanta alkoholin nettikauppaan tai yleensä alkoholin omaan käyttöön tuomiseen ei muuttunut. Käytännössä uudet ohjeet ovat kuitenkin viimetalvisia lievemmät. Ohjeita hiottiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ja nimenomaan ministeriön vaatimuksesta tiettyjä ohjeita täsmennettiin ja linjausta lievennettiin. Tiedote julkaistiin lopulta STTV:n sivuilla 22.10.

MTV:n uutiset kysyi täsmennyksiä siihen, mitä uusitut ohjeet kuluttajien kannalta tarkoittavat.

Tuotevalvontakeskuksen osastopäällikkö Aarne U. Mäkinen toteaa näin. "Suomen sisällä alkoholilaki kieltää näiden yritysten harjoittaman jälleenmyynnin kuluttajille." Mäkisen mukaan laillista alkoholin myynti ulkomailta suomalaisille on seuraavin ehdoin. " Tuotteen omistusoikeuden pitää siirtyä ostajalle Suomen rajojen ulkopuolella. Ostajan pitää tehdä kaksi eri toimeksiantoa, tuotteesta ja kuljetuksesta." Tämä ei Mäkisen mukaan tarkoita sitä, että kuluttajan pitää etsiä itsenäisesti kuljettaja tuotteilleen. Myyjä voi kertoa sivuillaan, mitkä yritykset heidän tuotteensa kuljettavat ja mitä kuljettaminen maksaa. Ostaja ostaa siis tuotteen ja niille kuljetuksen. Näiden pitää laskussa näkyä erillisinä. Tuotevalvontakeskus ei kuitenkaan edellytä, että kuljetuksesta vastaava yritys erikseen laskuttaa ostajaa. Kuljettava yritys pitää olla erillinen myyjäyrityksestä, mutta voi olla myyjäyrityksen yhteistyökumppani. Kysymykseen, voiko myyjäyritys itse kuljettaa, vastaus on ei. "Ongelmia tulee, kun tullaan Suomen rajalle. Jos osa lähetyksistä on menossa kauemmaksi Suomeen, tarvitaan välivarastointia ja jatkolähettämistä, ja se on kiellettyä."

Mäkisen mukaan ostajan alkoholituotteiden on oltava hänelle osoitettuja eikä niitä saa kukaan muu Suomessa avata tai käsitellä. Nettikauppa on siis sallittua, kun se tapahtuu Suomen ulkopuolella.

Tuotevalvontakeskus ei puutu siihen, kuka maksaa valmisteverot näin maahan tuotetuista alkoholituotteista. Mikäli myyjä kuitenkin osallistuu yllä kuvatun tapaisesti kuljetuksen järjestämiseen tai edes tarjoaa omilla sivuillaan linkit kuljettajayritysten sivuille, kyse on tullin mukaan kaukomyynnistä. Kaukomyynnissä taas myyjä huolehtii valmisteveroista Suomessa. Ja alkoholin kaukomyynti kiellettiin viime talvena, kun tuotevalvontakeskus edellisen kerran linjasi näitä asioita. Näin siis tullin mukaan. Tuotevalvontakeskuksen mukaan he eivät ota kantaa kaukomyyntiin, koska sitä sanaa ei alkoholilaissa ole.

Tuotevalvontakeskus teki useita rikosilmoituksia alkoholikauppaa tekevistä yrityksistä. Niistä on käynnissä tullin esitutkinta. Osassa tapauksia on kyseessä selkeästi Suomessa tapahtuneesta myynnistä, mikä siis on nykyisessä linjauksessakin selkeästi alkoholilain vastaista. Tulli on viime talvesta asti ohjeistanut suomalaisia olemaan tilaamatta alkoholia internetistä. Nyt ohjeita muutetaan Tuotevalvontakeskuksen uusien linjausten mukaisesti.

Usea yritys lopetti nettikaupan Suomeen viimetalvisten linjausten seurauksena. Nyt Ruotsia koskevien EY-tuomioiden ja Suomen tuotevalvontakeskuksen uusien ohjeiden myötä toimintaa käynnistetään jälleen. Alkoholilaki ei ole muuttunut tämän vuoden aikana. Valmisteverolaki puolestaan on, siten että vastuuta valmisteveron maksamisessa on täsmennetty elokuun alusta lähtien. Mikäli ostaja tuottaa alkoholin itse maahan järjestämällä kuljetuksen itse, hän vastaa verosta. Mikäli myyjä edes jotenkin osallistuu kuljetuksen tarjoamiseen, myyjä tai hänen veroedustajansa maksaa valmisteveron Suomessa. Jos matkustaja tuo itse tuotteet mukanaan matkaltaan, hänen ei tarvitse veroja erikseen Suomeen jälkikäteen maksaa.

Lue myös:

    Uusimmat