Uudet EU-kansalaiset tekevät pitkää työpäivää

Vuosittaisessa työajassa EU:n sisällä jopa kolmen viikon eroja, kertoo tuore tutkimus.

Uusien EU-maiden työntekijät tekevät pitempiä työpäiviä ja pitävät vähemmän lomia kuin vanhojen EU-maiden kansalaiset. Vuosittaisen työajan ero on suurimmillaan 112 tuntia eli lähes kolme työviikkoa. Työaikaerot ilmenevät European Industrial Relations Observatoryn (EIRO) julkaisemasta tutkimuksesta. EIRO pitää päämajaansa Dublinissa Irlannissa. Se vertaili työaikoja 15 vanhassa EU-maassa, 10 uudessa jäsenmaassa sekä Bulgariassa, Romaniassa ja Norjassa.

Vertailun mukaan esimerkiksi Ruotsissa työntekijät olivat viime vuonna poissa töistä 44 päivää. Se on reilut kaksi kertaa enemmän kuin työehtosopimukset antavat lomia ja vapaapäiviä Virossa, Liettuassa, Puolassa ja Sloveniassa. Suomi sijoittui useimmissa taulukoissa lähelle euroalueen keskiarvoja.

Tutkimuksen mukaan työajat on määritelty kollektiivisesti työehtosopimuksin ja lakipykälin lähes kaikissa maissa, mutta sopimusten tulkinnoissa on huomattavia eroja.

Todellinen työaika ylittää sopimustunnit

Sopimustyöaika on vakiintunut viime vuosina 38,6 viikkotuntiin. Vanhoissa EU-maissa ja Norjassa se on 0,7 tuntia lyhyempi ja uusissa EU-maissa 0,9 tuntia pitempi. Suomessa työviikko on 37,5 tuntia.

Todellinen työaika ylittää kuitenkin lähes kaikissa maissa ohjetunnit. Vuonna 2003 se oli EU:ssa keskimäärin 40,2 tuntia. Pitkää päivää paiskittiin varsinkin Latviassa, Britanniassa ja Puolassa sekä lyhyttä Italiassa, Ranskassa ja Hollannissa. EU:n ulkopuolelle jättäytyneillä norjalaisilla oli lyhin todellinen työaika. Britanniassa sopimustyöaika on lyhyt, mutta todellinen työviikko useita tunteja pitempi.

Kaikissa maissa miesten todellinen työaika venähti pari tuntia pitemmäksi kuin naisten. Vuosilomissa vielä suuri eroja Palkalliset lomapäivät vaihtelevat vielä suuresti EU-maissa. Ruotsi pitää lomanviettäjien kärkisijaa 33 päivällä vuodessa. Kärjen tuntumassa ovat Hollanti, Tanska ja Saksa. Suomi sijoittuu lomatilastossa keskikastiin 25 päivällä vuodessa. Samassa luvussa on useita muita maita. Kyproksella lomaa oli vain 20 päivää vuodessa. EU-maiden keskiarvo on 27 palkallista lomapäivää vuodessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat