Mainos

Uudesta liittokanslerista ei vielä päätöstä

Kristillisdemokraattien johtajan Angela Merkelin mukaan sosiaalidemokraatit ja kristillisdemokraatit ovat lähentyneet toisiaan neuvotteluissa hallituskoalitiosta, mutta päätöstä uudesta liitokanslerista ei voida odottaa ennen sunnuntaita.

Saksan sosiaalidemokraattinen liittokansleri Gerhard Schröder ja kristillisdemokraattien johtaja Angela Merkel ryhtyivät tänään avaamaan tiukaksi kiristynyttä poliittista umpisolmua liittokanslerin paikasta.

Illalla alkaneista neuvotteluista sovittiin heti puolueiden todettua, että niiden lähteminen yhteiseen niin sanottuun suureen hallituskoalitioon näyttää mahdolliselta. Puolueiden näkemykset ovat lähentyneet, mutta liittokanslerin paikasta ei ole löytynyt sopua.

Sosiaalidemokraattisen SPD-puolueen puheenjohtaja Franz Müntefering sanoi odottavansa pakettiratkaisua hallituksesta ja sen johtajuudesta maanantaiaamuun mennessä. Hän vahvisti myös puolueensa aloittavan neuvottelut sillä mielellä, että Gerhard Schröder jatkaa liittokanslerina ja SPD:n hahmottelema hallitusohjelma toteutuu mahdollisimman pitkälti.

Kristillisdemokraatit puolestaan sanoivat uskovansa, että Schröder luopuu liittokanslerin paikasta vielä loppuviikon aikana.

- Olemme vain muutamien tuntien päässä siitä toteamuksesta, että Angela Merkelistä tulee Saksan ensimmäinen nainen Saksan liittokanslerina, hehkutti CDU:n parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Wolfgang Bosbach.

Angela Merkel totesi, että keskusteluja aiotaan nyt käydä ilman ajallisia paineita.

- Olen tehnyt muulle puoluejohdolle tiettäväksi, että nyt käytävissä neuvotteluissa tehdään uusia päätöksiä jatkosta. Sanon kuitenkin myös, että nämä keskustelut tuskin johtavat päätöksiin ennen sunnuntai-iltaa, Merkel toppuutteli lehdistötilaisuudessa ennen neuvottelujen alkua.

Merkel vakuutti myös, etteivät konservatiivit lähde hallitukseen pienimmän yhteisen nimittäjän periaatteella, vaan avaamaan uusia mahdollisuuksia Saksalle.

Hallitusneuvottelut ovat sujuneet vitkaan sen jälkeen kun kumpikaan puolueista ei saanut syyskuun vaaleissa enemmistöä liittopäiville eikä riittävästi ääniä voidakseen muodostaa hallituksen haluamiensa liittolaisten kanssa.

Kristillisdemokraattien CDU ja CSU saivat vaaleissa 225 paikkaa ja sosiaalidemokraatit 222 paikkaa. Liittokansleri Schröder ilmoitti heti vaalien jälkeen, ettei hän ole luopumassa liittokanslerin paikasta. Merkel puolestaan on vaatinut liittokanslerin paikkaa itselleen puolueen vaalimenestykseen vedoten.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.