Uudenvuoden uskomukset: Sika tuo rakkauden, kahvikuppi lapsen

Uusi vuosi ja uudet kujeet? Ei aivan, sillä vuodenvaihteeseen kuuluu nykyisinkin tärkeitä siirtymäriittejä. Vaikka kuinka haluttaisiin aloittaa "puhtaalta pöydältä" uudenvuodenlupauksineen, vanhasta pitää varmuuden vuoksi rakentaa silta uuteen ennustuksin ja taioin. Toisin sanoen ei ole mikään sattuma, että niin monenlaiset taiat ja enteet ajoittuvat juuri vuodenvaihteeseen.

Uudessa on aina mausteena myös hyppysellinen epävarmuutta, ja siksi uuteen vuoteen halutaan kurkistaa ja vaikuttaa oltaessa vielä tukevasti vanhan vuoden puolella. Vuodenvaihteessa se on myös tavallista helpompaa, sillä tänä taianomaisena yönä mystiset vallat ja voimat ovat myös tavallisten kuolevaisten käytettävissä.

Samalla on kuitenkin syytä varmistaa pahojen henkien poispysyminen. Siihen on perinteisesti auttanut kaikkinainen metelinpito – ehkä pahan valloilla on tavallista herkemmät korvat? Ennen maailmassa uusi vuosi otettiin vastaan nurkkia kalistellen ja kopistellen, myöhemmin myös pyssyllä ampumalla. Tässä saattoi olla esi-isille oiva tilaisuus ryypätä ja mekastaa kerrankin niin, ettei kukaan välttämättä edes huomannut humalatilaa! Nykyisin järjestämme meteliä esimerkiksi uudenvuodenraketeilla. Koiranomistajien harmiksi ylenpalttinen rätinä, sähinä ja ujellus on monille yhä tärkeä osa ilotulitusta.

Sika ja saunavihta Amorin palveluksessa

Ehkei paha pysykään poissa pelkän paukkeen varassa? Ei hätää, neuvokas nainen varmistaa tulevan vuoden onnen ja menestyksen esimerkiksi lakaisemalla talonsa lattian ovelta perällä päin. Aamu-unisuus pysyy kurissa, kun uutenavuotena noustaan sängystä mahdollisimman aikaisin. Jippii, ehkä pian voi jo heittää herätyskellolla vesilintua? Jos käyt vuodenvaihteen tienoilla saunassa, pidä suusi supussa vaikka kuinka olisi asiaa, sillä saunassa puhuja manaa seuraavaksi kesäksi kiusakseen kärpäsiä.

Tulevan vuoden naimaonnea voi tiedustella sialta – yksi röhkäisy tarkoittaa "Kyllä, pääset naimisiin!" – mutta jossei kaupunkitalon läheisyydestä satu heti löytymään sopivaa kommunikointihaluista sikaa, voi aina yrittää heittää saunavihtansa katolle löylystä tultuaan. Mikäli vihdan tyvi osoittaa talosta poispäin, voit alkaa miettiä kapioita. Kapiot ovat vaatetavaroita, joita sekä talonpoikais- että säätyläismorsiamen piti tuoda mukanaan naimisiin mennessään osana myötäjäisiä. Tämä taika on ymmärrettävästi toteutettavissa vain yksi- tai korkeintaan kaksikerroksisessa talossa.

Tina tietää, kahvikuppi kertoo, peili paljastaa

Tutuin tapa lukea tulevaisuuden enteitä on kuitenkin tinan valaminen. Hevosenkengän muotoinen tina sulatetaan ja sen annetaan jähmettyä uuteen muotoon kylmässä vedessä. Valmiista valusta tai tinan varjokuvasta voidaan sitten tulkita tulevaisuutta: laivan saaja lähtee matkalle, naisen pään saanut riitaantuu naapurinsa kanssa, ja irtohiput tai röpelöinen tina viittaavat rikastumiseen.

Myös kahvikupeilla saa raotettua tulevaisuuden verhoa. Tämä taika tunnetaan erityisesti Ruotsin uudenvuoden juhlista. Nurinpäin käännettyjen kahvikuppien alle piilotetaan pikkuesineitä, esimerkiksi tutti tarkoittamaan vauvaa, kolikko kertomaan rahantulosta ja sormus symboloimaan naimisiinmenoa. Neula voi merkitä vastoinkäymisiä ja niin edelleen. Kupit sekoitetaan, ja jokainen valitsee kolme kuppia ja tulkitsee seuraavan vuoden kohtalonsa saamistaan ennusmerkeistä.

Kun istut vuoden vaihtuessa selin kahden kynttilän välissä ja pidät muuten pimeässä huoneessa peiliä edessäsi, voit nähdä häivähdyksen tulevasta sulhasestasi. Samaa voi yrittää selvittää nukkumalla yönsä lantti tyynyn alla.

Tervetuloa vieraisille?

Vieraskäynnit uudenvuodentervehdyksineen ovat vanhastaan yleinen tapa niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Herrasväki saattoi viime vuosisadalla jättää vain käyntikorttinsa niitä varten varattuun laatikkoon ja rientää seuraavaan kohteeseen.

Naisten – erityisesti ikääntyneiden naisten – toivottiin kuitenkin monin paikoin pysyvän uutenavuotena kotinurkissa, sillä mikäli vuoden ensimmäinen vierailija oli nainen, talo oli epäonninen koko vuoden. Mitä vanhempi nainen, sitä suurempi epäonni. Mies tiesi päinvastoin hyvää, erityisesti siinä tapauksessa, että hän oli varreltaan tavallista mittavampi.

Nykymaailmassa mummi tuskin peruu sovittua uudenvuoden vierailua lastenlasten luo välttääkseen tuomasta huonoa onnea, mutta taikauskoinen isoäiti saattaa kyllä päästää vaarin edellään sisään poikansa tai tyttärensä ovella!

Säätila, syöminen ja satoennusteet

Maata viljelevä väestö on ymmärrettävästi aina ollut erityisen kiinnostunut säästä. Maagisena vuodenvaihteen aikana voi saada ennusmerkkejä myös koko tulevan vuoden säätilasta. Kirkas uudenvuodenpäivä on hyvä enne, joka lupaa hyvää ohra- ja marjasatoa ja kaupan päälle hyvää karjaonnea. Aamurusko tietää pyrytalvea ja erittäin paljon lunta, ankara pakkanen puolestaan enteilee ikäviä: tulossa on hallavuosi. Vaikkei maata viljelisikään, säätilaenteet saattavat kiinnostaa myös laskettelijoita ja muita ulkoilijoita.

Myös ruokakulttuurin osalta toimimme tietämättämme edelleen taikauskoisesti: on syötävä ja juotava hyvin, jotta varmistettaisiin tulevan vuoden sato. Esimerkiksi Venäjällä uusi vuosi – Novyj god – on pääsiäisen ohella vuoden tärkeimpiä juhlia. Silloin juhlapöytään hankitaan parasta mitä suinkin saadaan ja ruoasta nautitaan pitkään ja hartaasti. Meillä Suomessa on tosin yleistynyt myös toinen ääripää: vaivaton nakki- ja perunasalaattilinja. Miten vain, kunhan vieraat eivät uudenvuodenpöydässä jää nälkäisiksi, sillä se taas tulkitaan huonoksi enteeksi…

Hyvää uutta vuotta!



Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat