Mainos

Uudentyyppinen kasvaimille altistava geeni tunnistettu

Vuosi sitten paikannettu syöpäkasvaimille altistava geeni on tunnistettu. Geenivirhe aiheuttaa harvinaisen periytyvän Peutz-Jeghers -oireyhtymän, joka ilmenee alttiutena monenlaisille hyvän- ja pahanlaatuisille kasvaimille.

Dosentti Lauri Aaltosen johtaman kansainvälisen tutkijaryhmän löydöksestä kerrotaan arvostetun tiedelehden Naturen ensi viikolla ilmestyvässä numerossa. Geeni paikannettiin vuosi sitten Helsingin yliopiston Haartman Instituutissa kromosomiin 19. Nyt viallinen geeni on tunnistettu tutkimalla oireyhtymää sairastavien potilaiden DNA-näytteitä. Tutkimuksissa todettiin, että virheellinen LKB1 -geeni tuottaa proteiinia, joka ei toimi niinkuin sen pitäisi. Tällä seriini/treoniini kinaasien perheeseen kuuluvalla proteiinilla saattaa olla solun kasvua jarruttava tehtävä. Se saattaa vaikuttaa myös solujen erilaistumiseen.

Tutkijaryhmä on jo ryhtynyt selvittämään tarkemmin tämän proteiinin tehtäviä. Tutkijat odottavat saavansa uutta tietoa siitä, miten solun säätelyjärjestelmät toimivat ja miten kasvaimet ylipäätään pääsevät kehittymään. Tämän tiedon toivotaan johtavan pitkällä aikavälillä myös kasvainten ennaltaehkäisyyn ja nykyistä tehokkaampaan hoitoon. Aaltosen tutkijaryhmällä oli yhteistyökumppaneita Englannissa, Ranskassa, Uudessa Seelannissa sekä Yhdysvalloissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.