Uudenmaan liitolta kulttuuriohjelma

Uudenmaan liitto on julkaissut kulttuuriohjelman. Sen tavoitteena on maakunnan nostaminen Suomen kulttuurielämän veturina Euroopan johtavien kulttuurialueiden joukkoon. Kunnianhimoiselta kuulostavaan tavoitteeseen tähdätään korostamalla kulttuuria ja kansainvälisyyttä liiton kaikessa toiminnassa. Lisäksi alueen taloutta halutaan kehittää kulttuurin avulla. Maakuntahenkeä tulisi vaalia ja kulttuurimatkailua tukea, ohjelma painottaa.

Koulutus luo edellytyksiä

Laajasta kulttuurikäsitteestä lähtevä ohjelma listaa koko joukko vahvuuksia, joihin uusmaalaisen kulttuurin eteneminen voisi tukeutua. Samoin listataan heikkouksia, uhkia ja mahdollisuuksia. Vahvuutena pidetään esimerkiksi Helsingin pääkaupunkiasemaa, alueen korkeaa koulutustasoa, tietotekniikan kehittyneisyyttä sekä sen laajaa käyttöä tavallisten ihmisten keskuudessa. Heikkoutena mainitaan kuntien määrärahojen vähyys, suuri pitkäaikaistyöttömyys ja verkostojen kehittymättömyys alueella. Uhkana nähdään tarkemmin määrittelemättömän "yksipuolisen kulttuurisuuntauksen" leviäminen. Uhkaksi koetaan myös elämäntapojen muutoksesta aiheutuva osallistumisen ja inhimillisyyden väheneminen sekä tapakulttuurin ja kotikasvatuksen heikkeneminen. Kuntien toimintamahdollisuuksien kaventuminen rahan puutteessa vaarantaa sekin kulttuurin tulevaisuutta, ohjelmassa katsotaan.

Kulttuurista keskeinen kehitystekijä


Mahdollisuuksien joukkoon on listattu rakenteilla tai vireillä olevat suuret kulttuurihankkeet. Kansallisen ja maakunnallisen kulttuuri-identiteetin voimistumisen sekä kansainvälistymisen uskotaan osaltaan tukevan kulttuurin kehitystä. Helsinki 2000 -juhlavuoden nähdään vahvistavan myönteistä asennoitumista kulttuuriin. Oman lukunsa ohjelmassa saa kulttuuri talous- ja yhteiskuntapolitiikan osana. Lähtökohtana pidetään hyötyä, joka yritysten on saatava rahalleen, jotta yhteistyö käynnistyisi: "Yrityksiä tulee kuunnella." Virkatyönä Uudenmaan liitossa laadittu 60-sivuinen ohjelma on tarkoitettu käytettäväksi liiton omassa toiminnassa. Siitä toivotaan olevan hyötyä myös kuntien ja valtion viranomaisille sekä yrityksille. Lukuisten toimenpidesuositusten avulla ohjelman laatijat toivovat edistävänsä yhteisen kulttuurilinjan muodostumista päätöksenteossa ja viranomaisten tukipolitiikassa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat