Mainos

Uuden lintuinfluenssan pelätään tarttuvan ihmisestä toiseen

Kiinalaistutkijat ovat löytäneet Kiinassa leviävästä uudentyyppisestä H7N9-lintuinfluenssaviruksesta muodon, joka voi tarttua ihmisestä toiseen. Toistaiseksi lintuinfluenssaviruksista on todennettu vain muotoja, jotka tarttuu linnuista ihmiseen. Uudesta löydöstä uutisoi kiinalaismedia.

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole vahvistanut kiinalaistutkijoiden tutkimustuloksia. Jo syksyllä kuitenkin ennustettiin, että juuri H7N9-virus olisi se, joka kykenisi muuntautumaan ihmisestä toiseen tarttuvaksi.

H7N9-virus löydettiin ihmiseen tarttuneena vuosi sitten Kiinassa. Sittemmin virus on todennettu jo yli 150 ihmisestä, kuolleita on lähes 50. Viruksen ei ole kerrottu levinneen Kiinan ulkopuolelle.

Eurooppaa huolettaa polio

Kiinassa ärhäkästi leviävästä viruksesta huolimatta Euroopan terveysviranomaisia huolettaa kuitenkin enemmän polio. Sodan repimässä Syyriassa havaittiin viime syksynä polioepidemia, eivätkä laajamittaiset rokotuskampanjat maassa onnistu taistelujen vuoksi.

Lähi-idässä on käynnistetty massiiviset rokotukset poliota vastaan, joiden toivotaan ehkäisevän taudin leviäminen mm. pakolaisten mukana.

Toinen murheenkryyni polion leviämisen kannalta on Afganistanin ja Pakistanin alue. Näissä maissa Taleban-järjestö on leimannut poliorokotukset länsimaiden juoneksi muslimivaltioita vastaan ja hyökännyt rokotuskampanjoita vastaan.

Lisäksi poliota esiintyy vielä Nigeriassa.

Uhkana myös uusi koronavirus 

Polion lisäksi Eurooppaa on viime kuukausina huolettanut Saudi-Arabiasta leviävä MERS-koronavirus. Vakaviakin hengitysinfektioita aiheuttava virus on levinnyt reilun vuoden aikana Arabian niemimaalta useisiin Euroopan maihin.

Vahvistettuja tapauksia on löydetty muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Yhteensä 70 ihmistä on kuollut virukseen.

Malaria suomalaisille todennäköisempi

Useista tartuntatautiuhkista huolimatta suomalaisten näkökulmasta todennäköisempää on napata jokin matkailijoille tyypillinen virustauti. Yhä useamman suomalaisen matkat nimittäin suuntautuvat esimerkiksi malaria-alueille.

Toinen mahdollinen matkalta napattava tauti on niin ikään hyttysen välityksellä leviävä dengue-kuume.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.