Mainos

Uuden eduskunnan valtakirjat tarkistettiin

Uuden eduskunnan kansanedustajat olivat ensimmäisen kerran koolla suuremmalla joukolla tänään, kun oikeuskansleri Paavo Nikula tarkisti heidän valtakirjansa. Istuntosalissa kansanedustajien työ alkaa huomenna, kun eduskunta valitsee puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä.

Valtakirjojen tarkistaminen on uuden eduskunnan aloitusrutiineja, mutta monille kovan vaalikamppailun jälkeen merkittävä hetki. Tälläkin kertaa vuoroaan seisoi jonottamassa suuri joukko politiikan konkareita, monia eduskuntaan paluun tehneitä ja muutamia politiikassa vasta ensi askeleitaan ottavia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pääsi näin pitkälle nyt ensimmäistä kertaa. Hän muisteli olleensa ehdokkaana eduskuntavaaleissa viisi tai kuusi kertaa ja toden teolla yrittäneensä kansanedustajaksi kolmesti.

Tunnelma eduskunnan suuren valiokunnan huoneessa oli hetkittäin vähemmän juhlava. Oikeuskanslerin viralliset aloitussanat olivat hukkua hälinään, kun kansanedustajien järjestäytyminen oikeaoppiseen jonoon ei onnistunut ilman äänekästä pulinointia. Muutama kansanedustaja - ensimmäisenä Raakel Hiltunen (sd.) Helsingistä - lehahti myöhässä paikalle ja muutamia oli eri syistä poissa.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) otti tilanteen arvokkaasti ja muista poiketen kätteli valtakirjan tarkistanutta oikeuskansleria. Arvokkaalta vaikutti myös perussuomalaisten Toni Halme puvussaan. Vihreiden Anni Sinnemäki oli arvioinut farkut passeliksi asuksi. SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma erottui Uudenmaan edustajien jonosta päätään pidempänä muita. Marjo Matikainen-Kallström (kok.) kertoi hakevansa pian lykkäystä kansanedustajan tehtävän ottamiselle. Hän jatkaa ensin kautensa loppuun eli runsaan vuoden EU:n parlamentissa ja tilalle tämän viikon jälkeen tulee varaedustaja. Edellisissä vaaleissa eduskunnasta pudonnut ja nyt takaisin päässyt SDP:n Jukka Roos Perniöstä esitteli itsensä "paluumuuttajaksi". Samasta syystä säteili saman ryhmän Sinikka Hurskainen Imatralta.

Useimmat uudet kansanedustajat olivat varautuneet todistamaan henkilöytensä ja ojensivat henkilöpaperinsa yhdessä valtakirjan kanssa, eivätkä siltä välttyneet kaikki vanhatkaan edustajat. Keskustan Seppo Lahtela sai huomata, ettei naama ollut jäänyt oikeuskanslerin muistiin. Keskustan pääministeriehdokas Anneli Jäätteenmäki pelasi varman päälle ja puristi kädessään henkilöystodistusta, jota ei kuitenkaan nyt tarvittu. Keskustan Markku Rossi pääsi nyt esittämään valtakirjansa ensimmäisen kerran heti vaalikauden alussa. Kahdesti aiemmin hän oli tullut eduskuntaan kesken kauden varaedustajan paikalta. SDP:n Liisa Jaakonsaari esitteli valtakirjaansa "16 000 euron paperina". -Tämä oli pienin kampanjani, mutta silti kalliiksi se tuli, hän sanoi. Vihreiden Erkki Pulliainen leukaili oikeuskanslerin syynin jälkeen, että kas kun ei häntä heitetty ulos, niin kuin joka paikasta on tehty. Valiokuntapaikkojen uusjako on johtamassa siihen, että Pulliainen menettää viime kaudella hallussaan olleen liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajan paikan.

Kuuden kansanedustajan valtakirja jäi maanantaina tarkistamatta. Asian joutuvat myöhemmin hoitamaan Ville Itälä (kok.), Merikukka Forsius (vihr.), Heidi Hautala (vihr.), Matti Saarinen (sd.), Kalevi Olin (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.