Uudelle EU-komissiolle povataan luottamusta

EU:n uuden komission odotetaan saavan unionin parlamentilta selvän luottamuksen ensi viikolla. Komissaariehdokkaiden seitsemän päivää kestänyt kuulustelumaraton päättyi tänään Brysselissä. Yleinen arvio kuulemisten jälkeen oli, että komissio tulee saamaan suuren enemmistön tuen, kun parlamentti äänestää asiasta ensi viikon keskiviikkona. Käsitystä vahvistivat vielä komission puheenjohtajan Romano Prodin antamat lupaukset yhteistyöstä parlamentin kanssa.


Parlamentin puhemies Nicole Fontaine uskoi, että komissiolle näytetään vihreää valoa. -Käsitykseni on, että parlamentin pitäisi ilman suurempia vaikeuksia antaa hyväksyntänsä, Fontaine sanoi illalla. Parlamentin tuleva hyväksyntä merkitsee sitä, että kuusi kuukautta kestänyt kriisi EU:n komissiossa ja kahden valtaelimen yhteenotto alkaa olla ohi.

Eräiden arvioiden mukaan komissio on instituutiona kaiken tapahtuneen jälkeen entistäkin vahvempi. Jos Prodin uusi komissio selviää odotetulla tavalla parlamentin äänestyksestä, se nimitetään tehtäväänsä vielä samana päivänä ja vannoo virkavalansa EY-tuomioistuimen edessä ensi viikon perjantaina. Parlamentin tenteistä ei näyttänyt jääneen sellaisia paineita, jotka johtaisivat viime hetken muutoksia komissiossa. Myös muutoksia komissaarien tehtävien jaossa pidettiin epätodennäköisenä, vaikka Prodin kerrottiin ilmaisseen valmiuttaan keskustella siitäkin asiasta.

Komission puheenjohtaja keskusteli parlamentin poliittisten ryhmien johtajien kanssa kuulemiskierroksen jälkeen. Prodi vakuutti voimakkaasti haluaan yhteistyöhön parlamentin kanssa, "uutta alkua". Hän myös lupasi "tutkia vakavasti" komissaarin erottamista siinä tapauksessa, jos tämä on menettänyt parlamentin luottamuksen.

Kysymys yksittäisen komisaarin erottamisesta nousi esille voimakkaasti kuulemiskierroksen aikana. Parlamentti ei sitä voi tehdä. Keskustelu parlamentin ja komission suhteista on muutenkin siivittänyt komissaaritenttejä. Asiasta valmistellaan kannanottoa, jonka parlamentti hyväksyy ennen kuin uuden komission luottamuksesta äänestetään. Kannanottoa hiotaan tällä viikolla poliittisissa ryhmissä ja viimeistellään sen jälkeen, kun Prodi on esitellyt komissionsa toimintaohjelman parlamentille ensi tiistaina.

Ehdokkaat onnistuivat vaihtelevasti

Komissaariehdokkaat selvisivät parlamentin valiokuntien käsittelystä vaihtelevasti. Valiokuntien lausunnoista voi lukea, että ruotsalainen ympäristökomissaari Margot Wallström ja tanskalainen kehitysapukomissaari Poul Nielson onnistuivat parhaiten. Teollisuuskomissaari Erkki Liikasta arvosteltiin osin hänen roolistaan entisenä hallintokomissaarina, mutta Liikasesta löydettiin myös paljon myönteistä sanottavaa.

Ahtaimmalle valiokunnan arvioissa joutui Belgian Philippe Busquin. Valiokunta kyseenalaisti Busquinin sopivuuden tutkimuskomissaariksi, koska hänen sosialistipuolueensa oli sekaantunut lahjusskandaaliin ja koska Busquin ei hallinnut kylliksi vastuualansa asioita. Busquinin soveltuvuudesta parlamentin valiokunta ei ottanut selkää kantaa. Fontainen mukaan Prodi tutki jälkeenpäin tarkasti videonauhalta Busquinin kuulemisen, mutta ei muuttanut hänestä kantaansa.

Erouhkaus meni ohi nopeasti

Dramaattisin käänne seitsemää päivää kestäneen komissaarien tenttikierroksen aikana koettiin viime viikolla. Prodi uhkasi erota, jos parlamentti hyväksyisi komission aluksi vain loppuvuodeksi ja haluaisi uuden luottamusäänestyksen eräänlaisen koeajan jälkeen vielä vuodenvaihteessa.

Fontaine sanoi uskovansa, että tarvittavat äänestykset pidetään jo ensi viikolla. Fontaine kuitenkin korosti, että tällä ei ole mitään tekemistä Prodin erouhkan kanssa. Komission valintaan tarvitaan määräenemmistö annetuista äänistä. Kahta äänestystä olivat vaatineet parlamentin konservatiivit. Taustalla oli heidän tyytymättömyys komission kokoonpanoon.

Enemmistö komissaareista on sosialisteja, vaikka oikeisto menestyi selvästi kesän EU-vaaleissa. Kiista laantui nopeasti, kun konservatiivien EPP-ryhmän johto perääntyi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat