Mainos

UTVA: Afganistan-kohun takia tiedonvälitystä pyritään parantamaan

Presidentti Tarja Halonen ja hallituksen ulkopoliittinen johto ovat päättäneet parantaa tiedonvälitystä nopeasti muuttuvissa tilanteissa.

Tiedonvälityksen kohentamiseen päädyttiin ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa, jossa käsiteltiin tietokatkosta Afganistanin joukkojen kotiinpaluuseen liittyen. Tarkemmat yksityiskohdat jäivät vielä auki.

Afganistanin joukkojen kotiinpaluu ja siihen liittynyt tietokatkos on ollut suurin ulkopoliittinen kohu tänä syksynä. Presidentti Tarja Halonen ei tiennyt Afganistanissa olevien suomalaisten lisäjoukkojen kotiinpaluusta, vaikka ulkoministeriö aikataulun tiesikin.

Presidentti Halonen ehdotti eilen, että uuteen perustuslakiin kirjattaisiin selkeät pykälät ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan asemasta. Pääministeri Matti Vanhanen ei pitänyt pykäliä tarpeellisena.

Suomalaiset lisäjoukot palasivat Afganistanista 28. lokakuuta.

Häkämies väisti kysymykset vitsaillen

UTVA:n tiedotustilaisuudessa olivat läsnä pääministeri Matti Vanhanen, ulkoministeri Alexander Stubb sekä puolustusministeri Jyri Häkämies.

Vanhanen selitti tietokatkoksen johtuneen siitä, että tieto operaation määräaikaisuudesta ei välittynyt valiokunnalle. Tämä taas aiheutti tilanteen, jossa ylin valtionjohto eli sellaisessa käsityksessä, että pestin loppupäässä oli vielä joustonvaraa.

- On todettava, että tässä suhteessa tieto ei kulkenut niin kuin sen olisi pitänyt kulkea, pääministeri totesi.

Ministerikolmikko vitsaili tiedotustilaisuudessa tietokatkokseen liittyvästä julkisuusmylläkästä. Häkämies innostui vielä huulenheittoon, kun toimittaja esitti kysymyksen joukkojen kotiuttamiseen liittyvästä päätösvallasta.

- Tämä oli kuin etelänmatka, jossa on meno ja paluu määritelty jo lähtiessä. Sitä ei erikseen päätetä.

Halonen sanoi olevansa tyytyväinen Utva:n keskusteluun

Ministerikolmikko Utva:n tiedotustilaisuudessa

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.