Mainos

Utsjoki pyytää valtioneuvostolta kuntaselvitystä

Utsjoki on päättänyt jättää valtioneuvostolle anomuksen kuntaselvityksestä syvän talouskriisin ratkaisemiseksi. Asiasta päätti Utsjoen kunnanhallitus kokouksessaan tänään. Kuntaselvitys olisi toteutuessaan ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Vuonna 1994 säädettyä lakia kuntien talouden vakauttamisesta on käytetty aikaisemmin Karkkilassa, jossa huonoon kuntoon ajautunutta taloutta hoidettiin vakautuslainoin.

Utsjoen kunnanjohtaja, juristi Jari Kotimäki sanoo, että Utsjoella on kolme vaihtoehtoa selvitä taloudellisesta lamastaan. Kuntaselvityksen lisäksi kyseeseen voisivat tulla selkeä rahapotti ja kuntalain muutos.

Muutoksen kohteeksi joutuisi kuntalain alijäämäisyyttä koskeva sääntö. Tämän vuoden alussa lakiin kirjattu kuntalain kohta sanoo, että kunnan on talousarviota ja -suunnitelmaa tehdessään päätettävä toimenpiteistä, joilla edellisen vuoden taseen osoittama alijäämä ja talousarvion laatimisvuonna kertyväksi arvioitu alijäämä suunnittelukaudella katetaan. Tämä vaatimus asettaa Utsjoen mielenkiintoiseen tilanteeseen, sillä kuluva vuosi on kunnan kolmas alijäämäinen vuosi peräkkäin.

-Tilanne on mielenkiintoinen, mikäli halutaan tehdä laillinen suunnitelma, sillä taloussuunnitelman tekoon on kuukausi aikaa, sanoo Kotimäki.

Hän korostaa, että sellaisia rahoja, joilla alijäämä saataisiin katetuksi, ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Utsjoella toivotaan vakautusohjelmaa

Kunnanjohtaja Kotimäki vakuuttaa, että Utsjoella on vankka halu sitoutua vakautusohjelmaan, mikäli valtiovalta päättää auttaa hädässä olevaa kuntaa.

- Me toivomme neljästä viiteen vuotta kestävää vakautusohjelmaa. Halua ja valmiutta sen toteuttamiseen löytyy.

Kotimäki korostaa, että vakauttamisohjelman tueksi kunta tarvitsee selvää rahaa. Vaikka Utsjoen työllisyystilanne onkin Lapin paras, ei verotuloja kerry tarvittavaa määrää.

Ongelman muodostaa elinkeinorakenne, jota leimaa vahva saamelaiselinkeinojen harjoittaminen. Perinteisten elinkeinojen taloudellinen merkitys on varsin vähäinen. Kunnan rasite on myös laajalle alueelle levinnyt harvalukuinen väestö.

Kuntaministeri: Valtiolla halua auttaa Utsjokea


Kuntaministeri Martti Korhonen sanoo, että valtiolla on halua auttaa taloudelliseen umpisolmuun joutunutta Utsjokea.

-Kyllä me autamme, kun aloite on tullut kunnalta, Korhonen sanoi eilen.

Korhosen myöntää Utsjoen mahdollisuudet selvitä tämänhetkisestä tilanteesta ovat vähäiset. Harvaan asutussa kunnassa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja veronmaksajia vähän, talous joutuu koville. Ylimääräisiä sympatiapisteitä EU:n pohjoisin kunta ei ministeriltä kuitenkaan saa.

-Onhan se selvä, että erityistekijöistä johtuen menot ovat suuret. Mutta on Suomessa monia muitakin hankalasti sijoittuneita kuntia, jotka selviävät. Kyllä menopuolella täytyy olla jotakin ongelmia, Korhonen tähdensi.

Ministeri korostaakin, että kunnan tulot ja menot joutuvat mahdollisessa kuntaselvityksessä suurennuslasin alle. Hän uskoo, että perinpohjainen tilanteen tarkasteluja tulevaisuuden suunnittelu ja sen pohjalta suunniteltu vakauttamisohjelma helpottaa kunnan tulevaisuutta merkittävästi.

Korhosella on luja usko siihen, että Utsjoen tilanne kääntyy vielä paremmaksi.

-Kyllä tästä porukalla selvitää, ministeri toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.