Utsjoen puukotus viilsi yhteisöä – "Ihmiset sanattomia"

Lahjakkaan nuoren muusikon hengen vaatinut puukotustapaus ravisutti tänään pohjoista Utsjoen kuntaa ja koko saamelaisyhteisöä.

Saamelaislukion aikuisopiskelijan epäillään syyllistyneen tekoon, jossa surmansa sai lukiossa opiskellut nuori mies.

– Ihmiset ovat sanattomia, totesi Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio.  

Saamelaisia veriteko riipaisee erityisesti, koska kuollut saamelaisnuori oli jo jokseenkin tunnettu muusikko, jota kiiteltiin muun muassa joikaamistaidosta. Hän oli nuorten rockbändin keulakuva.  

– Oikein lahjakas, jymeä-ääninen nuori mies. Veti joululaulut kuudella eri kielellä, kuvailee saamelaislukion entinen opettaja Aslak Pieski.

Nuorukainen oli Pieskin mukaan hyvin fiksu ihminen, joka otti myös koulun nuorimmat oppilaat huomioon.  

– Rajusti tämä koskettaa koko saamelaisyhteisöä.  

Väkivallanteko tapahtui aamupäivällä oppituntien välissä oppilaitoksessa, jossa toimii sekä aikuis- että normaali lukio. Lapin poliisilaitos sai puukotuksesta ilmoituksen kello 12.  

Nuorukaista puukotettuaan epäilty, noin 30-vuotias tekijä, uhkasi STT:n tietojen mukaan myös lukion opettajaa, joka pakeni paikalta. Poliisi ei vahvistanut epäillyn uhanneen muita. Koulun oppilaat evakuoitiin tapahtuneen jälkeen ja heille tarjottiin kriisiapua.  

Vakavia vammoja saaneen nuorukaisen avuksi kutsuttiin norjalainen pelastuskopteri, mutta hoitoon uhria ei ehditty lennättää. Hän kuoli paikan päällä.  

Kunnassa jatkuu alkuun päässyt surutyö. Kunnanjohtaja Tieva-Niittyvuopion mukaan erityisesti nuorille järjestetään kriisiapua, tarjolla on muun muassa nuorteniltoja ja kriisipuhelin.

Utsjoen kirkossa pidetään hiljainen tilaisuus huomenna lauantaina kello 15.  

Lue myös:

    Uusimmat