Mainos

Ust-Lugan satama valmistautuu Saksan ydinjätekuljetuksiin

Ydinvoimagrafiikka

Pietarin lähistöllä sijaitsevaa Ust-Lugan tulevaa suursatamaa valmistellaan parhaillaan ydinjätteen väliaikaisvarastoksi. Saksasta ja Ranskasta Suomenlahden kautta laivattava matala-aktiivinen jäte aiotaan siirtää kulkemaan Ust-Lugan kautta noin vuonna 2011.

Viranomaiset ja alueen johto vakuuttavat, että hankkeesta on järjestetty julkiset kuulemiset, mutta asukasjärjestöt sanovat kuulleensa asiasta vasta, kun päätökset oli jo tehty.

Ust-Lugasta jäte jatkaa matkaansa myöhemmin Tomskiin ja Jekaterinburgiin. Paluupostissa lähetetään rikastettua uraania takaisin ydinvoimaloihin Ust-Lugan kautta.

Venäjän piti jo lopettaa eurooppalaisen matala-aktiivisen ydinjätteen vastaanotto viime vuonna kapasitettipulan vuoksi. Nyt vastaanottoa ja käsittelyä kuitenkin laajennetaan. Ust-Lugan kaupunginjohto on tyytyväinen työpaikkojen lisäyksestä. Asukkaat taas eivät asiasta ole riemuissaan.

- Kaikkihan sitä vastustavat. Kukaan ei kannata tätä! Minä takaan että meidän asutusalueellamme kaikki vastustavat. Minun mielestäni jätteet on pidettävä siellä missä tuotetaankin. Säilyttäkööt niitä Euroopassa, sanoo asukasyhdistyksen puheenjohtaja Ljudmila Leonidova.

Venäjällä onkin laki, jonka mukaan ydinjätettä ei saa tuoda maahan pysyvästi. Laissa ei kuitenkaan mainita mitään aikarajaa, milloin käsitelty ydinjäte pitäisi palauttaa lähtömaahan.

Katso Mirja Sipisen raportti Ust-Lugasta (Kymmenen uutiset 29.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.