Mainos

Uskonto häiritsee työelämää Ranskassa

Ranskalaiset yritykset joutuvat yhä useammin kahnauksiin työntekijöidensä uskonnollisten vaatimusten ja rajoitusten takia. Viranomaisraportin mukaan Ranskassa tarvitaankin uudet, tiukemmat säännöt työelämälle, jotta kohtuuttomiksi havaitut vaateet saadaan sivuutetuiksi. Myös uskovaisten erivapauksista katkeroituneet kollegat aiheuttavat häiriöitä.

Ranskassa valtio ja uskonto on tiukasti erotettu, mutta maan kasvavan muslimiväestön vuoksi uskonto aiheuttaa yhä useammin jännitteitä. Ranska on muun muassa kieltänyt uskonnolliset symbolit kouluista ja kasvot peittävien huivien käytön julkisilla paikoilla. Lakia yksityisissä yrityksissä esiin tulevista uskontoon liittyvistä kiistoista ei kuitenkaan ole.

Kotoutumisesta vastaava komissio onkin ehdottanut uskonnon näkyvyyttä, vaatetusta ja uskonnollisten tapojen rajoittavien säännösten laillistamista yrityksissä. Komissio toteaa, että uskonnollisuuden rajoittaminen työpaikoilla takaisi kaikkien tasavertaisen kohtelun ja suojaisi yrityksiä syrjintäsyytöksiltä.

Kohua on viime aikoina herättänyt esimerkiksi Pariisin ulkopuolella sijaitsevan päiväkodin tapaus. Päiväkoti erotti muslimi työntekijän tämän alettua pukeutua kokopitkään kaapuun ja huiviin. Nainen valitti, että kielto rikkoo hänen uskonnollisia oikeuksiaan, mutta oikeus hylkäsi kanteen.

Päiväkodin johtaja Natalia Baleato kertoi toimittajille, että jotkut muslimi työntekijät olivat esimerkiksi kieltäytyneet viemästä lapsia uimaan uimapukujen siveettömyyteen vedoten, ja heittäneet pois mahdollisesti siasta peräisin olevaa gelatiinia sisältäneitä jälkiruokia ja makeisia. Jehovan todistaja-vanhemmat puolestaan eivät sallineet lastensa osallistuvan päiväkodin juhliin, ja muslimeille suivaantunut katolinen työntekijä kieltäytyi työskentelemästä joulun ja pääsiäisen aikaan.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.