Mainos

Uskomaton tarina: 41 vuoden jälkeen kiinni jäänyt murhamies-konekaappari vapaaksi

Portugalilainen tuomioistuin on evännyt 41 vuotta sitten amerikkalaisesta vankilasta karanneen miehen luovuttamisen Yhdysvaltoihin.

Murhasta tuomittu George Wright, 68, otettiin kiinni syyskuussa Portugalissa sormenjälkitunnistuksen perusteella.

Wright vakuuttaa, ettei hän ole tappanut ketään, vaan että hänet tuomittiin, koska oli ollut rikoksentekijän seurassa. Hän sanoo, että välttääkseen kuolemantuomion hän ei asianajajansa neuvosta vastustanut murhasyytettä.

Nuhteetonta elämää jo pitkään?

Wright sanoo eläneensä nuhteetonta elämää vuosikymmenien ajan.

- Olen tehnyt virheen elämässäni, kuten kuka tahansa. Mutta se on menneisyyttä. En ole enää sama ihminen, hän sanoi eilen illalla kuultuaan ettei häntä luovuteta Yhdysvaltoihin.

Wrightin portugalilaisen asianajajan Manuel Luis Ferreiran mukaan lissabonilainen oikeusistuin hyväksyi näkemyksen, jonka mukaan rikos olisi jo vanhentunut.

Tuomarin päätöksen perustelut pidetään salassa, mikä on portugalilainen käytäntö luovutuspyyntöjen yhteydessä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut olevansa "äärimmäisen pettynyt" tuomioistuimen päätökseen.

41 vuotta pakosalla

George Wright tuomittiin Yhdysvalloissa huoltoaseman omistajan murhasta vuonna 1963. Hän pakeni vankilasta seitsemän vuotta myöhemmin ja liittyi kansalaisoikeuksien puolesta kampanjoineeseen Mustien vapautusarmeijaan.

Pari vuotta myöhemmin hän papiksi pukeutuneena kaappasi lentokoneen neljän muun kanssa. Kaapparit saivat 86 panttivangin vastineeksi miljoona dollaria, ja kone päätyi Algeriaan.

Algeria palautti koneen ja lunnasrahat Yhdysvaltoihin, mutta kaapparit päästettiin vapaaksi. Wrightin tie vei Ranskan kautta Portugaliin - muut kaappaajat jäivät kiinni Ranskassa vuonna 1976.

Poliittinen turvapaikka ja uusi henkilöllisyys

George Wrightin uskomaton pakomatka vei hänet 1980 länsiafrikkalaiseen Guinea-Bissauhun, mistä hän sai poliittisen turvapaikan, kansalaisuuden ja uuden henkilöllisyyden.

Portugalinkielisellä nimellä José Luís Jorge dos Santos ja Guinea-Bissaun passilla hänen oli helppo asettua Portugaliin 1990-luvun alussa. Guinea-Bissau on Portugalin entinen siirtomaa.

Wright/dos Santos asettui pieneen Sintran kaupunkiin, noin 40 kilometrin päähän Lissabonista. Hän meni naimisiin portugalilaisen naisen kanssa ja sai avioliiton perusteella myöhemmin Portugalin kansalaisuuden.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.