Mainos

Uskomaton aukko laissa - kouluissa ei tarvitse olla palovaroittimia

Kattava kuulutusjärjestelmä ja paloilmoitinjärjestelmä kohentaisivat turvallisuutta kouluissa, katsoo koulurakennusten turvallisuutta pohtinut työryhmä. Nykyisellään määräykset eivät edellytä kouluihin edes palovaroittimia.

"Lisäksi suosituksiin sisältyy muun muassa se, että opetustiloista olisi pakenemiseen soveltuva ovi toiseen tilaan kuin käytävään."

Lähde: Koulurakennusten turvallisuutta pohtinut työryhmä STT:n mukaan

- Ainoastaan silloin, kun kouluissa majoittuu joku, niin täytyy olla palovaroitin, kertoi työryhmän puheenjohtaja, rakennusneuvos Ritva Kivi. 

Ylitarkastaja Pekka Rajajärvi sisäministeriöstä kertoo, että pelastuslaitoksilla kouluja ei ole pidetty erityisen riskialttiina, koska niissä ollaan vain päivisin. Vuosi sitten sattunut Kouvolan koulupalo kuitenkin osoitti, että mitä tahansa voi sattua.

Työryhmä suosittelee, että pieniin eli alle sadan oppilaan kouluihin tulisi palovaroitinjärjestelmä. Isoihin oppilaitoksiin pitäisi sen mielestä asentaa automaattinen paloilmoitinjärjestelmä.

Käytännössä järjestelmiä on jo uusissa ja korjatuissa kouluissa. Vanhempien koulurakennusten kohdalla tilanne kuitenkin vaihtelee.

- On selvää, että oppilaitokset ilman tämäntyyppisiä varoitussysteemejä ovat hyvin haavoittuvia, sanoi selvityksen vastaanottanut opetus- ja kulttuuriministeri Krista Kiuru (sd).

Tiedon pitää kulkea

Suositusten mukaan isoissa oppilaitoksissa tulisi olla akkuvarmennettu kuulutusjärjestelmä. Sen pitäisi kattaa kaikki tilat, eikä sitä saisi sulkea tai vaimentaa missään tilanteessa.

Raportissa todetaan, että kuulutuksissa oli ongelmia paitsi Kouvolan koulupalossa, myös Kauhajoen ja Jokelan ampumistapauksissa. 

Työryhmä kehottaa kiinnittämään huomiota opasteisiin sekä koulujen sisällä että niiden ulkopuolella. Ainakin Kauhajoella pelastuslaitos suuntasi aluksi väärään rakennukseen.

Opasteiden pitäisi olla niin selkeitä, että hätätilanteessa rakennuksesta osataan poistua nopeasti. Sisätiloihin haluttaisiinkin samantyyppisiä opastetauluja kuin hotellihuoneissa on jo nykyään.

- Kun suojaudutaan sisälle ja soitetaan hätäkeskukseen, pitää pystyä selkeästi sanomaan, missä päin rakennusta ollaan, Kivi kuvaili esimerkkitilannetta.

Lisäksi suosituksiin sisältyy muun muassa se, että opetustiloista olisi pakenemiseen soveltuva ovi toiseen tilaan kuin käytävään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.