Mainos

Uskollisuudenvalasta närää USA:ssa

Yhdysvalloissa on syntynyt kiivasta keskustelua koulussa luetusta uskollisuudenvalasta.

Bush vannoo virkavalan

Kalifornialainen liittovaltion vetoomustuomioistuin on saanut suuren osan amerikkalaisista raivoihinsa presidenttiä myöten julistamalla mm. kouluissa luetun uskollisuudenvalan perustuslain vastaiseksi.

Tuomioistuimen tulkinnan mukaan valaan sisältyvä viittaus "Jumalan alaisuudessa" (under God) olevaan kansakuntaan rikkoo perustuslain pykälää valtion ja kirkon erosta. Kongressi lisäsi tämän kohdan valaan vuonna 1954. Miljoonat amerikkalaiset koululaiset aloittavat päivän vannomalla "uskollisuutta Amerikan Yhdysvaltojen lipulle ja sen edustamalle tasavallalle, Jumalan alaisuudessa olevalle kansakunnalle, joka on jakamaton ja jossa vapaus ja oikeus kuuluvat kaikille".

Presidentti George W. Bush sanoi tänään G8-maiden kokouksessa Kanadassa, ettei tuomioistuimen päätös ole sopusoinnussa "Amerikan perinteiden ja historian kanssa". -Amerikka on kansakunta, joka arvostaa suhdettamme Kaikkivaltiaaseen. Me tarvitsemme tervejärkisiä tuomareita, jotka ymmärtävät, että meidän oikeutemme ovat peräisin Jumalalta, Bush muistutti.

Ryhmälausuntaa

Ohion kuvernööri Bob Taft kutsui kansalaiset tänään ulkoilmakokoukseen osavaltion hallintorakennuksen eteen lausumaan uskollisuudenvalaa kuorossa. Iowan kuvernööri Tom Vilack taas sanoi: -Aion lausua uskollisuudenvalaa aivan kuten olen tehnyt 47 vuotta ja odotan useimpien iowalaisten tekevän samoin. -Naurettavaa. .. Useimmille ihmisille Jumala on vain yleissana. Mihin tämä loppuu? Luovummeko valuutastamme, koska siinä lukee "Jumalaan me luotamme"?, pohti puolestaan 39-vuotias Diane Hanson Minneapolisista.

San Franciscossa toimiva liittovaltion 9. piirivetoomustuomioistuin kuuluu Yhdysvaltain vapaamielisimpiin, ja korkein oikeus on usein kumonnut sen tuomiot, jotka velvoittavat yhdeksää läntistä osavaltiota. Asian uskotaan nytkin menevän korkeimpaan oikeuteen. Washington Post -lehden mukaan keskiviikkona tehty oikeuden päätös aiheutti niin paljon närää, että vetoomustuomioistuin määräsi jo torstaina, ettei päätöstä noudateta ennen kuin siitä tehdyt valitukset on käsitelty.

(STT)

(Huomenta Suomi 28.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.