Mainos

Usko talouskehitykseen yhä vankkaa

Kuluttajien luottamus on kohentunut erityisesti Suomen myönteisen työllisyyskehityksen osalta.

Usko talouden myönteiseen kehitykseen on edelleen vahva Suomessa. Kuluttajien luottamus on jopa noussut, ja myös teollisuuden suhdannenäkymät ovat säilyneet normaalia paremmalla tasolla.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat syyskuussa korkeammalla kuin kuukautta aiemmin. Erityisesti oli vahvistunut usko Suomen myönteiseen työllisyyskehitykseen. Yhtä vahvaa se on ollut viimeksi alkuvuonna 2001.

Lähes neljännes kuluttajista arvioi kuluttajabarometrissä, että Suomen taloustilanne kohenee vuoden sisällä. Heikkenemistä ennakoi noin joka viides. Oman taloutensa paranemiseen luotti vajaa kolmannes, ja noin joka kymmenes pelkäsi sen huononevan.

Yli kolme neljästä kuluttajasta uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Aiempaa useampi piti säästämistä kannattavana, mutta samalla yhä useampi uskoi ajan otolliseksi lainan ottamiselle.

Teollisuuden luottamus yhä vahvaa

Hyviä talousnäkymiä povasi myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattori. Sen mukaan luottamus tulevaisuuteen oli syyskuussa pitkäaikaisen keskiarvonsa yläpuolella niin teollisuus-, rakennus- kuin palveluyrityksilläkin.

Indikaattorista ilmenee, että teollisuuden luottamus oli samalla tasolla kuin elokuussa. Teollisuuden tuotanto-odotukset olivat hieman varovaisemmat kuin aiemmin, mutta tuotannon odotetaan silti kasvavan. Tilauskanta on vahvistunut, kapasiteetin käyttöaste on pysynyt korkealla ja lisäksi varastot ovat vähän supistuneet.

Samoin rakentamisen luottamus oli ennallaan viime kuuhun verrattuna. Yritykset arvioivat, että työntekijöitä palkataan jonkin verran lisää lähikuukausina.

Palveluiden näkymät olivat sen sijaan kohentuneet. Myynti oli kasvanut vauhdikkaasti, ja sen arvioidaan pysyvän hyvänä.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin syyskuun alkupuolella 1538:aa Suomessa asuvaa. EK:n luottamusindikaattoriin kerätään kuukausittain yritysjohtajien arvioita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.